Wielkanoc: Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

Wielkanoc: Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab

    1 kg (karkowy)
  • cebula

    3 szt. (pokrojona w piórka)
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek (rozgnieciony)
  • rosół warzywny

    150 ml
  • Kminek cały Prymat

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata

  • Marynata w płynie szlachecka Prymat

    5 łyżek
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 łyżka (rozgniecione)
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 liście
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab dokładnie natrzeć marynatą szlachecką w płynie i owocami jałowca, obłożyć liśćmi laurowymi, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywą. Marynować około 6 godzin, po czym piec 1,5 godziny w temperaturze 160 C.
Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić, aż część płynu odparuje.
Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, ułożyć na cebuli z kminkiem i polać powstałym podczas pieczenia sosem.
Doradca Smaku
Tak przygotowany schab można podawać z gotowanymi na parze kluskami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

gosia561 17.04.2014 16:11
świetne na święta
Lidzia 10.04.2014 16:36
Karkóweczka... pyszności.
Beatris 10.04.2014 13:19
Wspaniale przygotowane, aromatyczne mięsko...
Paolcia 10.04.2014 11:32
uwielbiam takiego rodzaju+ mięso :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat