Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab 1 kg (karkowy)
cebula 3 szt. (pokrojona w piórka)
olej rzepakowy 3 łyżki
czosnek 1 ząbek (rozgnieciony)
rosół warzywny 150 ml
Kminek cały Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata

Marynata w płynie szlachecka Prymat 5 łyżek
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżka (rozgniecione)
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście

Porada

Tak przygotowany schab można podawać z gotowanymi na parze kluskami.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab dokładnie natrzeć marynatą szlachecką w płynie i owocami jałowca, obłożyć liśćmi laurowymi, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywą. Marynować około 6 godzin, po czym piec 1,5 godziny w temperaturze 160 C.
Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić, aż część płynu odparuje.
Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, ułożyć na cebuli z kminkiem i polać powstałym podczas pieczenia sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 17.04.2014 16:11
świetne na święta
Lidzia 10.04.2014 16:36
Karkóweczka... pyszności.
Beatris 10.04.2014 13:19
Wspaniale przygotowane, aromatyczne mięsko...
Paolcia 10.04.2014 11:32
uwielbiam takiego rodzaju+ mięso :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak