Przepis dnia IV, odc. 30: Gulasz w gnieździe ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gniazdo ziemniaczane

  • ziemniaki

    300 g
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • masło

    1 łyżka
  • kurkuma

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Gulasz

  • łopatka wieprzowa

    400 g
  • cebula

    2 szt.
  • pieczarki

    150 g
  • liść laurowy

  • liść lubczyku

  • papryka słodka mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • rosół warzywny

  • mąka

  • olej rzepakowy

  • śmietana 30%

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 30: Gulasz w gnieździe ziemniaczanym foto
Gotujemy ziemniaki. Mięso kroimy w drobną kostkę, a dwie cebulę siekamy w piórka. Smażymy cebulę na patelni, przyprawiamy papryką słodką. Mięso oprószamy mąką i dokładamy do smażonej cebuli. Następnie kroimy pieczarki i wrzucamy na patelnię, przyprawiamy liśćmi laurowymi i lubczykiem oraz pieprzem czarnym i zielem angielskim. Wlewamy bulion i gotujemy.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 30: Gulasz w gnieździe ziemniaczanym foto
Odcedzamy ugotowane ziemniaki, przekładamy do miski. Dodajemy żółtko i łyżkę masła, kurkumę, paprykę ostrą, pieprz i mieszamy.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 30: Gulasz w gnieździe ziemniaczanym foto
Następnie ubijamy ziemniaki i wkładamy je do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia wyciskamy gniazda z ziemniaków, smarujemy białkiem.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 30: Gulasz w gnieździe ziemniaczanym foto
Gniazda wstawiamy do pieca na 25- 30 minut, 200 stopni.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 30: Gulasz w gnieździe ziemniaczanym foto
Do gulaszu dodajemy trochę śmietany, aby go zabielić.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 30: Gulasz w gnieździe ziemniaczanym foto
Gotowy gulasz podajemy w gnieździe ziemniaczanym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat