Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka z szynkowara

5.0
(149)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciesz się smakiem własnoręcznie zrobionych, domowych wędlin. Mielonka z szynkowara to znakomity dodatek do kanapek, łatwy do zrobienia i zdrowy bo nie zawierający konserwantów.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kilogram
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
woda letnia 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka z szynkowara

Łatwy i przyjemny przepis na mielonkę z szynkowaru przygotowaną z łopatki wieprzowej. Jest bardzo przejrzysty dzięki rozpisaniu na poszczególne etapy przygotowania. 

Dowiesz się:

  • jak przygotować zalewę do zapeklowania mięsa?
  • jak wyrobić masę mielonki do szynkowara?
  • ile trzymać mięso w lodówce?
  • jak długo parzyć mielonkę? 

Kroki postępowania

1

Mielimy mięso wieprzowe z łopatki.

Krok 1 - Mielonka z szynkowara foto
2

Do miski wlewamy przegotowaną letnią wodą, dodajemy sól peklową, cukier puder, żelatynę rozgniecione ziarenka pieprzu i pieprz mielony czosnkowy, paprykę mieloną i 2 łyżeczki papryki w płatkach. Dokładnie mieszamy.

Krok 2 - Mielonka z szynkowara foto
3
Do mięsa wlewamy przygotowane przyprawy wyrabiamy ręką 5-7 minut ręką.
Krok 3 - Mielonka z szynkowara foto
4

Wyrobione mięso przełożyłam do szkła żaroodpornego, nakryłam i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.

Krok 4 - Mielonka z szynkowara foto
5

Szynkowar wykładamy woreczkiem, wkładamy mięso, można ubić tłuczkiem do mięsa.

Krok 5 - Mielonka z szynkowara foto
6

Woreczek zawiązujemy zamykamy szynkowar i wstawiamy do lodówki na następne 24 godziny.

Krok 6 - Mielonka z szynkowara foto
7

Szynkowar wstawiamy do garnka z zimną wodą i parzymy mięso ponad dwie godziny. Po ugotowaniu szynkowar studzimy w zimnej wodzie wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Wyjmujemy i kroimy w plasterki.

Smacznego!

Krok 7 - Mielonka z szynkowara foto

Smakowała Ci mielonka z szynkowara? Masz ochotę na więcej pysznych przepisów? Sprawdź jak zrobić łopatkę z szynkowara, szynkę z szynkowara i schab z szynkowara.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 06.01.2015 12:35
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;) a wędlinka wyszła naprawdę super smaczna;)
R'n'G Kitchen 06.01.2015 10:25
Super! Jak nic polecam szynkowar. Nie ma to jak własna wędlina.
barbara11561 05.01.2015 22:51
wspaniała swojska wędlinka
Róża1 05.01.2015 21:42
wspaniała wędlinka :-).
gusia1000 05.01.2015 21:14
1 słowem- znakomitość.
Wafelek2601 05.01.2015 20:10
Nie ma jak domowa wędlina
Janina 05.01.2015 19:45
Smaczne domowe wyroby;)
Bernadeta1 05.01.2015 19:06
taka domowa na pewno bardzo smaczna
Krewa007 05.01.2015 18:43
mniam, mniam - pysznie się zapowiada:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak