Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka z szynkowara
Łatwy i przyjemny przepis na mielonkę z szynkowaru przygotowaną z łopatki wieprzowej. Jest bardzo przejrzysty dzięki rozpisaniu na poszczególne etapy przygotowania.
Dowiesz się:
- jak przygotować zalewę do zapeklowania mięsa?
- jak wyrobić masę mielonki do szynkowara?
- ile trzymać mięso w lodówce?
- jak długo parzyć mielonkę?
Kroki postępowania
Mielimy mięso wieprzowe z łopatki.
Do miski wlewamy przegotowaną letnią wodą, dodajemy sól peklową, cukier puder, żelatynę rozgniecione ziarenka pieprzu i pieprz mielony czosnkowy, paprykę mieloną i 2 łyżeczki papryki w płatkach. Dokładnie mieszamy.
Wyrobione mięso przełożyłam do szkła żaroodpornego, nakryłam i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Szynkowar wykładamy woreczkiem, wkładamy mięso, można ubić tłuczkiem do mięsa.
Woreczek zawiązujemy zamykamy szynkowar i wstawiamy do lodówki na następne 24 godziny.
Szynkowar wstawiamy do garnka z zimną wodą i parzymy mięso ponad dwie godziny. Po ugotowaniu szynkowar studzimy w zimnej wodzie wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Wyjmujemy i kroimy w plasterki.
Smacznego!