Schab na kanapki z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    200 g
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    5 szt
  • papryka słodka mielona

    1 lyzeczka
  • cukier puder

    1 lyzeczka
  • sól peklowa

    2 płaskie lyzeczki
  • żelatyna

    2 lyzeczki
  • schab

    700 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab na kanapki z szynkowara foto
Do garnuszka wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować 15 minut.
Krok 2 - Schab na kanapki z szynkowara foto

W miseczce wymieszać paprykę, cukier puder, sól i żelatynę. Wsypać jednym ruchem do zalewy, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić.
Krok 3 - Schab na kanapki z szynkowara foto

Do szynkowara włożyć woreczek odporny na temperaturę, wlać troszkę zalewy na dno, włożyć oczyszczone i umyte mięso w kawałku, zalać zalewą, zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 doby.
Krok 4 - Schab na kanapki z szynkowara foto

Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z wodą, parzyć 2 godziny w 80 stopniach. Wyjąć, wystudzić, schować na noc do lodówki.

Alex_M
Przepis podpatrzyłam u Gatity, podaję z moimi zmianami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 12.11.2014 12:02
rewelacyjny
Alex_M 06.11.2014 17:36
dzięki za miłe słowa :) @Klausia, masz szybkowar czy szynkowar? ;)
Klausia 06.11.2014 16:13
właśnie od tygodnia mam szybkowar, wykorzystam napewno :D
kloruś 06.11.2014 14:41
szalenie apetyczne!
Malinka 05.11.2014 20:45
No Moja Droga Toś mi narobiła apetytu... :)SUPER MIĘSKO!!!
Niki22 05.11.2014 18:53
piękny kawałek mięsa :)
Alex_M 05.11.2014 17:57
@Gosia, kup bo warto :) ja nie żałuję ;)
anemon 05.11.2014 17:05
Bardzo apetyczny kawałek mięsa.
Sroczka 05.11.2014 14:58
Pyszna taka domowa wędlinka.
misia53 05.11.2014 14:47
nie pozostaje mi nic innego jak lecieć po szynkowar........

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat