Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
woda
200 g -
liść laurowy
2 szt -
ziele angielskie
5 szt -
papryka słodka mielona
1 lyzeczka -
cukier puder
1 lyzeczka -
sól peklowa
2 płaskie lyzeczki -
żelatyna
2 lyzeczki -
schab
700 g
Sposób przygotowania
Kroki postępowania


W miseczce wymieszać paprykę, cukier puder, sól i żelatynę. Wsypać jednym ruchem do zalewy, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić.

Do szynkowara włożyć woreczek odporny na temperaturę, wlać troszkę zalewy na dno, włożyć oczyszczone i umyte mięso w kawałku, zalać zalewą, zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 doby.

Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z wodą, parzyć 2 godziny w 80 stopniach. Wyjąć, wystudzić, schować na noc do lodówki.
Przepis podpatrzyłam u Gatity, podaję z moimi zmianami.![]()
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)