Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy z grilla z lekką sałatą
Stek wołowy z grilla sam w sobie jest przepysznym daniem. Dlatego dodatki do niego powinny być lekkie, nieprzytłaczające smaku mięsa. W tym przepisie znajdziesz stek wołowy w towarzystwie lekkiej sałatki.
Stek:
Stek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć oliwą i obficie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Stek położyć na dobrze rozgrzanym grillu, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Smażyć po 2 minuty z każdej strony (stek krwisty), 3 minuty (stek średnio wysmażony) lub 4 minuty (stek wysmażony).
Gotowego steka przełożyć na talerz posolić i położyć masło. Pozostawić na 2-3 minuty.
Sałatka:
Składniki dressingu połączyć. Sałatę ułożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, ogórka w plasterkach, paprykę pokrojoną na paski i oliwki. Sałatkę polać dressingiem.