Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany stek z karmelizowaną cebulką
Przygotowanie i smażenie steku:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 4 kawałki o grubości nie większej niż 2,5 cm.
Każdy kawałek mięsa skropić oliwą i obsypać przyprawą Stek z grilla oraz delikatnie oprószyć pieprzem grubo mielonym. Tak przygotowane mięso odłożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Po tym czasie grillować steki z obu stron. Czas grillowania uzależniony jest od preferowanego stopnia wypieczenia (3-4 minuty - stek krwisty, 5-6 minut stek średnio wypieczony).
Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wlać oliwę i rozgrzać. Następnie włożyć pokrojoną cebulę i smażyć do jej zbrązowienia.
Dodać ocet, sos, cukier oraz przyprawy - sól i pieprz. Całość należy dusić pod przykryciem do całkowitego wyparowania sosu.
Podanie:
Bagietki przekroić wzdłuż na pół i położyć na rozgrzanym grillu. Gdy będą już chrupiące, zdjąć z grilla, posmarować masłem i musztardą, włożyć kawałek soczystego steku, karmelizowanej cebulki i gotowe!