Grillowany stek z karmelizowaną cebulką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Grillowany stek podany w chrupiącej bagietce, w towarzystwie karmelizowanej cebulki. Pyszna propozycja na treściwą kolację lub szybki lunch.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Stek:

  • stek wołowy

    4 sztuki
  • Stek z grilla Prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki

Karmelizowana cebulka:

  • cebula

    500 gramów
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sos worcestershire

    1-1,5 łyżki
  • cukier brązowy

    2 szczypty
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Dodatkowo:

  • bagietka

    1 sztuka
  • masło

    do smarowania
  • Musztarda czeska Prymat

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie i smażenie steku:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 4 kawałki o grubości nie większej niż 2,5 cm.

Każdy kawałek mięsa skropić oliwą i obsypać przyprawą Stek z grilla oraz delikatnie oprószyć pieprzem grubo mielonym. Tak przygotowane mięso odłożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Po tym czasie grillować steki z obu stron. Czas grillowania uzależniony jest od preferowanego stopnia wypieczenia (3-4 minuty - stek krwisty, 5-6 minut stek średnio wypieczony).

Przygotowanie karmelizowanej cebuli:

Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wlać oliwę i rozgrzać. Następnie włożyć pokrojoną cebulę i smażyć do jej zbrązowienia. 

Dodać ocet, sos, cukier oraz przyprawy - sól i pieprz. Całość należy dusić pod przykryciem do całkowitego wyparowania sosu. 

Podanie: 

Bagietki przekroić wzdłuż na pół i położyć na rozgrzanym grillu. Gdy będą już chrupiące, zdjąć z grilla, posmarować masłem i musztardą, włożyć kawałek soczystego steku, karmelizowanej cebulki i gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat