odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    0,5 kg
  • szalotka

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • oliwa

  • olej

  • masło

    30 g
  • pomidor

    1 szt.
  • natka pietruszki

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • tymianek

  • wino białe

    40 ml
  • pomidorki cherry

    4 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Następnie kroimy wszystkie grzyby i pomidora w średnie kawałki.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Przygotowujemy dwie patelnie, na jednej podgrzewamy oliwę z oliwek, na drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kolczaki i przyprawiamy solą oraz pieprzem kolorowym. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je do patelni z rozgrzanym olejem i masłem.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Tak samo postępujemy z kurkami. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, a gdy puszczą wodę, przekładamy je na drugą patelnię do smażących się kolczaków i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka tak, by odcedzić je od pozostałego oleju.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek .
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Dla smaku można dolać odrobinę białego wina. Podsmażamy wszystko na małym ogniu.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Wszystko mieszamy aż masło się rozpuści. Patelnie stawiamy z powrotem na ogniu i wrzucamy grzyby. Dodajemy pokrojone pomidorki cherry. Zwiększamy nieco ogień i smażymy wszystko 3-4 minuty.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Gotowe danie wykładamy na talerze i podajemy. Bon apetit!
Doradca Smaku
Do przepisu najlepiej użyć kurki oraz kolczaki obłączaste.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat