Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    0,5 kg
  • szalotka

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • oliwa

  • olej

  • masło

    30 g
  • pomidor

    1 szt.
  • natka pietruszki

  • gałka muszkatołowa mielona

  • tymianek

  • wino białe

    40 ml
  • pomidorki cherry

    4 szt.
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Następnie kroimy wszystkie grzyby i pomidora w średnie kawałki.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Przygotowujemy dwie patelnie, na jednej podgrzewamy oliwę z oliwek, na drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kolczaki i przyprawiamy solą oraz pieprzem kolorowym. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je do patelni z rozgrzanym olejem i masłem.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Tak samo postępujemy z kurkami. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, a gdy puszczą wodę, przekładamy je na drugą patelnię do smażących się kolczaków i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka tak, by odcedzić je od pozostałego oleju.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek .
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Dla smaku można dolać odrobinę białego wina. Podsmażamy wszystko na małym ogniu.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Wszystko mieszamy aż masło się rozpuści. Patelnie stawiamy z powrotem na ogniu i wrzucamy grzyby. Dodajemy pokrojone pomidorki cherry. Zwiększamy nieco ogień i smażymy wszystko 3-4 minuty.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
Gotowe danie wykładamy na talerze i podajemy. Bon apetit!
Doradca Smaku
Do przepisu najlepiej użyć kurki oraz kolczaki obłączaste.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat