Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

4.8
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszny i prosty przepis na przekąskę z grzybami w roli głównej! Jeśli lubisz niebanalne połączenia smaków, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

grzyby leśne
0,5 kg
szalotka
1 szt.
czosnek
4 ząbki
oliwa
olej
masło
30 g
pomidor
1 szt.
natka pietruszki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
tymianek
wino białe
40 ml
pomidorki cherry
4 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat

Porada

Do przepisu najlepiej użyć kurki oraz kolczaki obłączaste.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Kroki postępowania

1
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
2
Następnie kroimy wszystkie grzyby i pomidora w średnie kawałki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
3
Przygotowujemy dwie patelnie, na jednej podgrzewamy oliwę z oliwek, na drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kolczaki i przyprawiamy solą oraz pieprzem kolorowym. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je do patelni z rozgrzanym olejem i masłem.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
4
Tak samo postępujemy z kurkami. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, a gdy puszczą wodę, przekładamy je na drugą patelnię do smażących się kolczaków i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
5
Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka tak, by odcedzić je od pozostałego oleju.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
6
Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek .
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
7
Dla smaku można dolać odrobinę białego wina. Podsmażamy wszystko na małym ogniu.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
8
Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
9
Wszystko mieszamy aż masło się rozpuści. Patelnie stawiamy z powrotem na ogniu i wrzucamy grzyby. Dodajemy pokrojone pomidorki cherry. Zwiększamy nieco ogień i smażymy wszystko 3-4 minuty.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto
10
Gotowe danie wykładamy na talerze i podajemy. Bon apetit!
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak