Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

udziec cielęcy 300 g
szynka gotowana 4 plastry
ser ementaler 4 plastry
Pieprz czarny mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
oliwa
masło 30 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Panierka

Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem

Kroki postępowania

1
Plastry cielęciny układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem foto
2
Tak przygotowane mięso oprószamy solą, czarnym pieprzem i szczyptą kolendry.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem foto
3
Następnie na przyprawionym mięsie układamy plasterki szynki gotowanej i żółty ser.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem foto
4
Cielęcinę składamy na pół, znów przykrywamy folią spożywczą i ponownie rozbijamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem foto
5
Na osobnych talerzach szykujemy roztrzepane jajko i bułkę tartą na panierkę.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem foto
6
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem foto
7
Rolady obtaczamy z obu stron najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i układamy na rozgrzanej patelni.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem foto
8
Obsmażamy przez 3-4 minuty z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 – 190 stopni na 2,5 minuty. Po tym czasie obracamy roladki na drugą stronę i ponownie pieczemy 2-2,5 minuty. Wyjmujemy roladki z naczynia i układamy na talerzu.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem foto
9
Całość oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i podajemy. Bon apetit!
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak