Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udziec cielęcy

    300 g
  • szynka gotowana

    4 plastry
  • ser ementaler

    4 plastry
  • pieprz czarny mielony

  • kolendra cała

  • oliwa z oliwek

  • masło

    30 g
  • sól morska

Panierka

  • bułka tarta

  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem
Plastry cielęciny układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem
Tak przygotowane mięso oprószamy solą, czarnym pieprzem i szczyptą kolendry.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem
Następnie na przyprawionym mięsie układamy plasterki szynki gotowanej i żółty ser.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem
Cielęcinę składamy na pół, znów przykrywamy folią spożywczą i ponownie rozbijamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem
Na osobnych talerzach szykujemy roztrzepane jajko i bułkę tartą na panierkę.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem
Rolady obtaczamy z obu stron najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i układamy na rozgrzanej patelni.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem
Obsmażamy przez 3-4 minuty z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 – 190 stopni na 2,5 minuty. Po tym czasie obracamy roladki na drugą stronę i ponownie pieczemy 2-2,5 minuty. Wyjmujemy roladki z naczynia i układamy na talerzu.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 22: Cielęcina w roladzie Cordon Bleu z szynką i żółtym serem
Całość oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i podajemy. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat