Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak przyprawić steki na grilla?

Jak przyprawić steki na grilla?

W sezonie grillowym obok tradycyjnej kiełbaski, poszukujemy ciekawych smaków, którymi możemy urozmaicić spotkania z przyjaciółmi i rodziną. Możemy przyrządzić grillowane warzywa, różnego rodzaju sery i oczywiście cały wachlarz mięs, w postaci steków, szaszłyków czy kofty. Jednak sekretem wszystkich grillowanych potraw jest odpowiednie przygotowanie i przyprawienie. Chcecie wiedzieć jak przyprawić steki na grilla? Przeczytajcie nasze wskazówki! 

Jaka wołowina na grilla?
stek1200x800

Podstawą udanego steka z grilla jest wybór odpowiedniego, wysokiej jakości mięsa. Do grillowania najlepiej nadadzą się polędwica, rostbef i antrykot, w zależności od dostępności i własnych preferencji smakowych, wybierz jedno z tych mięs na steka.


Jak przygotować stek na grilla?

Przyrządzanie steka na grilla, musimy rozpocząć od przygotowania mięsa. Wołowinę wyjmujemy z lodówki przynajmniej 40 minut przed planowanym grillowaniem. Mięso porcjujemy na steki o podobnej grubości. Każdy plaster powinien mieć około 2-5 centymetrów grubości. Do krojenia wykorzystujemy bardzo ostry nóż, tak aby mięso nie miało poszarpanych brzegów.  Następnym etapem jest przyprawianie steków.

Jak przyprawić steki wołowe na grilla?

Najprostszym sposobem na przyprawianie steków jest użycie pieprzu i soli.  Wołowina jest bardzo wyrazistym mięsem, dlatego odrobina pieprzu, soli i oliwy podkreśli jej smak. Jednak do tego mięsa doskonale pasuje również czosnek i mielona papryka. Charakteru stekom wołowym dodaje także kolorowy pieprz. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem wołowiny samej w sobie, nie musimy używać skomplikowanych mieszanek przypraw, wystarczą podstawowe, które wydobędą pełnię smaku z przyrządzanych steków.

Jaka marynata do wołowiny na grilla?

marynata 1200x800 (2)

Kolejnym pomysłem jak przyprawić stek na grilla jest wykonanie marynaty. Ten sposób sprawdzi się, jeśli macie więcej czasu i możecie z odpowiednim wyprzedzeniem zamarynować wołowinę. Bazą do marynaty będzie oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Do marynaty możemy wykorzystać również czerwone wino, miód lub sos worcestershire. Doskonale sprawdzą się również zioła, majeranek oraz pokrojona w piórka cebula. Stek wołowy powinniśmy marynować co najmniej kilka godzin. Jeśli planujemy grillowanie popołudniu, marynujemy mięso z samego rana i trzymamy w lodówce.

 

Jak usmażyć steka na grillu?

Odpowiednio przygotowane mięso możemy kłaść na ruszt. Wołowinę smażymy z dwóch stron przez taki sam czas. Dzięki temu mięso będzie równomiernie wysmażone. Do przewracania steków na grillu powinniśmy użyć drewnianych lub metalowych szczypiec, które nie naruszą struktury mięsa i nie pozbawią go soczystości. Tak jak wspominaliśmy wcześniej ważne, aby mięso wyjąć z lodówki co najmniej 40 minut przed planowanym grillowaniem.

 To ile należy grillować steki wołowe zależy od stopnia wysmażenia mięsa jaki chcemy osiągnąć. Podczas grillowania musimy kontrolować czas, bowiem nawet jedna minuta dłużej w przypadku grillowania wołowiny ma znaczenie. Jeśli chcemy osiągnąć średnio wysmażony stek powinniśmy go grillować po około 4-5 minut z każdej strony. Bardziej krwiste steki będziemy smażyć krócej, a jeśli lubimy mocno wysmażone mięso, możemy je przytrzymać na grillu chwilę dłużej.

Co podać do steków z grilla?

Idealnie do steków z grilla pasują lekkie sałatki,ogórki krokodylki z chili i pieczone w mundurkach ziemniaki.  Steki wołowe doskonale komponują się również z różnego rodzaju sosami np. sosem barbecue przyrządzanym na bazie suszonych śliwek czy pikantnym sosem czosnkowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak