Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką
Delektuj się wyśmienitym smakiem jabłek obecnych w wyjątkowym deserze: szarlotce z kruszonką. To popularne, tradycyjne polskie ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Sekretem dobrej szarlotki z kruszonką jest wybór odpowiednich jabłek. Najlepsze do ciasta będą jabłka z gatunku: Papierówka, Antonówka, Ligol, Champion czy Złota Reneta.
Jak przygotować szarlotkę z kruszonką?
Mąkę wysypać na stolnicę. Miękkie masło poszatkować i dodać do mąki razem z resztą składników na ciasto. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut.
Jabłka usmażyć z cynamonem i cukrem do smaku.
Dno tortownicy wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta, aby równomiernie pokryło warstwę jabłek.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45-50 minut.