Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche – 2 sprawdzone przepisy

Ciasto kruche – 2 sprawdzone przepisy

W czym tkwi sekret idealnego kruchego ciasta? Czytaj dalej, aby poznać dwa sprawdzone przepisy!

Znajdziemy je w szarlotce, ciasteczkach z owocami, serniku, ale też w słodkich i wytrawnych tartach. Kruche ciasto kochają chyba wszyscy. Wiele osób uważa jednak, że jego przygotowanie jest po prostu trudne. Nic bardziej mylnego! W czym tkwi sekret idealnego kruchego ciasta? Czytaj dalej, aby poznać dwa sprawdzone przepisy oraz zasady, o których nie można zapomnieć, przygotowując ten rodzaj wypieku.  

Zasady przygotowania ciasta kruchego

  • składniki na ciasto kruche

Aby przygotować dobre ciasto kruche na szarlotkę czy tartę, potrzeba mąki, masła i cukru. To podstawa tradycyjnego przepisu, jednak jego odsłon może być wiele. W przypadku ciasta kruchego proporcje są bardzo ważne. Niezależnie, z jakiej receptury korzystamy, istotne jest, aby pilnować gramatury składników. W zależności od wielkości formy, w jakiej będziemy wypiekać ciasto albo od liczby ciasteczek, które planujemy upiec, ilość składników możemy zmniejszać bądź zwiększać. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Te podstawowe to stosunek mąki, tłuszczu i cukru, wynoszący odpowiednio: 3:2:1.

Jaka mąka na ciasto kruche jest najlepsza? Sprawdzi się mąka pszenna lub krupczatka. Wiele kontrowersji budzą jajka (lub samo żółtko) w składzie tego ciasta – mogą spowodować, że wypiek wyjdzie zbyt twardy. Z drugiej strony jajko sprawia, że ciasto jest bardziej kruche.

Warto też wiedzieć, że składniki na ciasto powinny być zimne. Dotyczy to nie tylko masła, ale też mleka czy jajek. Dla osób, które przygotowują kruche po raz pierwszy, może to być pewne zaskoczenie. W większości wypieków wymaga się bowiem, aby składniki były w temperaturze pokojowej.

  • wyrabianie ciasta kruchego

Bardzo ważną zasadą w przygotowaniu ciasta kruchego jest jego krótkie wyrabianie. Zimne składniki nie powinny nabrać temperatury. Zagniatamy ciasto nie dłużej, niż do momentu uzyskania sprężystej i zwartej konsystencji. Dlatego najlepiej na początku posiekać masło nożem, a nie rozdrabniać je dłońmi. Dobrym sposobem może być też użycie robota kuchennego.

●      schłodzenie ciasta kruchego

Po wyrobieniu ciasto musi trafić do lodówki na co najmniej pół godziny. Dlaczego powinno się schłodzić? Jeśli pominiemy ten krok i prosto po wyrobieniu rozwałkujemy ciasto, a następnie wstawimy je do piekarnika, po upieczeniu będzie się kruszyć.

●      wałkowanie i wykładanie formy

Przed wyłożeniem formy ciasto należy rozwałkować. Aby nie przywierało do stolnicy, delikatnie oprószamy ją mąką. Szybszym sposobem na wyłożenie spodu np. do tarty jest urywanie małych kawałków ciasta i wylepianie nimi formy palcami. Korzystając z tej opcji, należy jednak zadbać, aby ciasto było równe i oczywiście zrobić to szybko, aby nie podnosić temperatury.

●      pieczenie ciasta kruchego

Przed włożeniem ciasta do piekarnika, nakłuwamy je widelcem. W wielu przepisach znajdują się również zalecenia, aby w początkowej fazie pieczenia ciasto obciążyć. Wystarczy położyć na nim papier do pieczenia i wysypać fasolę.

Przepis na ciasto kruche do wypieków słodkich (np. szarlotki)

Kruche ciasto jest bardzo popularne zarówno na słodko, jak i na słono. W pierwszym przypadku najczęściej możemy spotkać je, jako spód do sernika czy szarlotki. Kruszonka lub kratka na warstwie jabłek będzie wyglądać bardzo zachęcająco, jak w przepisie na słodką tartę z jabłkami i kruszonką. Idealną propozycją, kiedy niespodziewanie wpadają do nas goście albo chcemy przygotować coś do popołudniowej kawy, będą kruche ciasteczka maślane..

Ciasto kruche z nutą wanilii

Składniki:

●      mąka pszenna - ½ kg

●      Cukier z wanilią Prymat -1 łyżeczka

●      Soda oczyszczona Prymat - 1 łyżeczka

●      Cukier - 200 g

●      masło -200 g

●      jajka - 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

1.    Mąkę przesiewamy na stolnicę.

2.    Następnie dodajemy cukier z wanilią, sodę oczyszczoną, cukier i pokrojone w kostkę masło.

3.    Całość siekamy nożem, dodajemy jajka i dokładnie zagniatamy, aby ciasto było gładkie i sprężyste.

4.    Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i wkładamy na ½ godziny do lodówki.

5.    Stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy je. Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem – to zapobiega podnoszeniu się ciasta. Jeśli chcesz, możesz obciążyć ciasto suchą fasolą lub specjalnym kulkami do obciążania ciasta.

6.    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę do pieczenia tarty wykładamy ciastem. Pieczemy około 30 minut na złoty kolor.

 

Przepis na ciasto kruche do wypieków wytrawnych

Możliwości w przygotowaniu wytrawnych wypieków na kruchym cieście są nieograniczone. Tarty czy tartaletki można podawać ze szpinakiem, szparagami, szynką i pieczarkami, porami… Szybka tarta z warzywami to sposób na ekspresowy, pożywny i zdrowy obiad. Można długo wymieniać, ale aby takie wypieki były smaczne, potrzebne jest idealne kruche ciasto.

Ciasto kruche z ziołami

Składniki:

●      mąka pszenna - 250 g

●      cukier -1 łyżeczka

●      Soda oczyszczona Prymat -1 łyżeczka

●      Sól ziołowa Prymat - 1 płaska łyżeczka

●      masło -150 g

●      jajko - 1 sztuka 

●      mleko -1 łyżka 

 

Sposób przygotowania:

1.    Mąkę przesiewamy na stolnicę.  

2.    Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, sól ziołową i pokrojone w kostkę masło.

3.    Całość siekamy, a następnie dodajemy jajko i dokładnie zagniatamy, aby uzyskać gładkie i sprężyste ciasto.

4.    Tak przygotowane ciasto wkładamy do miseczki, nakrywamy ścierką i wkładamy na ½ godziny do lodówki.

5.    Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem – to zapobiega podnoszeniu się ciasta. Jeśli chcesz, możesz obciążyć ciasto suchą fasolą lub specjalnym kulkami do obciążania ciasta.

6.    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto w formie do tarty pieczemy około 30 minut na złoty kolor.

Jak widać, w obu przepisach sposób przygotowania jest niemal identyczny. Różni się jedynie część składników, które decydują o smaku ciasta. Dodając sól ziołową, podkręcimy smak wytrawnego wypieku. Z kolei w tarcie na słodko pojawia się cukier z wanilią. To subtelna i lekka, słodkawo-korzenna nuta.

Zrobienie kruchego ciasta nie jest trudne, wymaga jednak nieco wprawy. Trzymając się wyżej opisanych, podstawowych zasad, przygotujesz idealny wypiek – słodki lub wytrawny.

Więcej ciekawych przepisów oraz kulinarnych porad i inspiracji czeka na stronie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

I_Graszka 28.12.2022 12:22
Do klasycznego ciasta kruchego NIE dodaje się ani sody, ani proszku do pieczenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak