Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g
cukier puder 150 g
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
masło 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
laska wanilii 1 sztuka

Ganasz czekoladowy

śmietana 30% 250 g
glukoza 25 g
czekolada gorzka 200 g
masło 50 g
gruszki 2 sztuki

Beza

białko 100 g
cukier 150 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
sok z cytryny z 1 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki

Kroki postępowania

1
Przygotowanie składników.
Krok 1 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki foto
2
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło, siekamy nożem, a następnie dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy, wykładamy na tortownicę lub formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
Krok 2 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki foto
3
Śmietanę zagotowujemy z glukozą, lekko studzimy, dodajemy czekoladę i masło oraz pokrojone gruszki. Całość wylewamy na zapieczony spód i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 3 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki foto
4
Białka z cukrem miksujemy ubijaczką planetarną lub mikserem na parze, aż nasza masa osiągnie temperaturę 50°C i będzie bardzo gęsta i gładka. Dodajemy przyprawę do piernika i sok z cytryny, chwilkę miksujemy. Gotową masę szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego na gotowy ganaż czekoladowy, formując malutkie kopczyki obok siebie wypełniając całe ciasto.
Krok 4 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki foto
5
Gotowe ciasto przed podaniem opalamy palnikiem gazowym (jak crème brûlée).
Krok 5 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 26.02.2019 16:45
Na sam widok, ślinka leci :)
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 15:37
Ależ to musi być pyszne ciasto a jak ślicznie udekorowane.;)
jejkuchnia 26.03.2018 19:39
Jak pięknie udekorowane!
Agnieszka-87-25 27.04.2017 19:26
kusząco wyglada to ciasto, ładna dekoracja
Renata9 19.01.2016 10:22
Takie pyszne ciacho to bym chętnie zjadła :-)
Aleksandraa 09.01.2016 17:54
bardzo mi się podoba :)
blizniaczki09 08.01.2016 13:05
Na pewno bardzo smaczne ;)
mysza620 06.01.2016 17:38
wygląda super, ale nie przyznam sie że nie robiłam nigdy bezów
monikaT83 04.01.2016 12:45
wow! cudeńko!
Poison1988 27.11.2015 12:03
wygląda fantastycznie :)
Małgorzata92 24.11.2015 12:37
Super wykorzystanie gruszek :)
jola91 23.11.2015 21:21
Beza piernikowa spodobała mi się najbardziej ;)
Mala 23.11.2015 19:16
super wygląda
Katarzyna34 23.11.2015 18:30
wygląda bardzo apetycznie wypróbuje na pewno
cukiereczek 23.11.2015 17:29
jakie cudo
Wiktoria29 23.11.2015 16:35
rewelacyjna tarta, te beziki wyglądają cudnie
Maridka19 23.11.2015 16:18
Takie różne smakołyki chętnie bym przygarnęła pysznie się prezentuje .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak