Przepis dnia, odc. 14. Jabłkowe muffiny z rodzynkami i cynamonem

Przepis dnia, odc. 14. Jabłkowe muffiny z rodzynkami i cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3 szt. (obrane i oczyszczone)
  • jajka

    2 szt.
  • mąka

    1,5 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • rodzynki

    50 g
  • masło

    2 łyżki (rozpuszczone, letnie)
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • wanilia laski

    1 szt.
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • cukier puder

    2 łyżki (do posypania)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 14. Jabłkowe muffiny z rodzynkami i cynamonem foto
Jabłka zetrzeć na tarce lub zmiksować, dodać cukier, jajko i pozostałe składniki.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 14. Jabłkowe muffiny z rodzynkami i cynamonem foto
Całość wymieszać, dodając cynamon.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 14. Jabłkowe muffiny z rodzynkami i cynamonem foto
Dołączamy chili i ziarna wanilii.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 14. Jabłkowe muffiny z rodzynkami i cynamonem foto
Ciasto przełożyć do papierowych foremek lub na blachę do muffinek.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 14. Jabłkowe muffiny z rodzynkami i cynamonem foto
Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 14. Jabłkowe muffiny z rodzynkami i cynamonem foto
Po upieczeniu muffiny lekko ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat