Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
śliwki węgierki
1 kilogram -
drożdże świeże
40 gramów -
mąka pszenna
3 szklanki -
cukier
3/4 szklanki -
mleko 3,2%
1 szklanka -
masło
2/3 kostki -
skórka z cytryny
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
jajko
1 sztuka -
żółtko jajek
3 sztuki
Kruszonka
-
mąka pszenna
100 gramów -
masło
70 gramów -
cukier
50 gramów -
Soda oczyszczona Prymat
5 gramów
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Przygotowanie składników.

Mleko lekko podgrzać. Drożdże przełożyć do miseczki i rozgnieść z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i odstawić z chłodne miejsce. W dużej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać przygotowany wcześniej rozczyn, jajko i szczyptę soli, przesiać mąkę oraz dodać skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie wyrobić ręką. Dodawać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 40 minut.


Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się