Przepis i sposób przygotowania na: Różne smakołyki: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Kroki postępowania
Przygotowanie składników.
Mleko lekko podgrzać. Drożdże przełożyć do miseczki i rozgnieść z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i odstawić z chłodne miejsce. W dużej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać przygotowany wcześniej rozczyn, jajko i szczyptę soli, przesiać mąkę oraz dodać skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie wyrobić ręką. Dodawać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 40 minut.
W międzyczasie posmarować blachę masłem, a śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i przekroić na pół. Do blachy przełożyć ciasto i pozostawić na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu), jedna przy drugiej - w rzędach, skórką do góry.