Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ucierana szarlotka z orzechową kruszonką

5.0
(56)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.
Ta szarlotka to połączenie miękkiego i puszystego ciasta ucieranego, kwaskowych jabłek oraz maślano-orzechowej kruszonki. Jest pyszna i nie wymaga wiele pracy.

Składniki:

Ciasto:

jaja
2 sztuki
cukier
1 szklanka
mąka pszenna
2 szklanki
mleko
0.5 szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
olej rzepakowy
0.5 szklanki
aromat waniliowy
3 krople

Owoce:

jabłka kwaśne
5 sztuk
cynamon
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat

Orzechowa kruszonka:

masło 82%
100 gramów
cukier
0.5 szklanki
mąka pszenna
0.7 szklanki
orzechy włoskie siekane
0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierana szarlotka z orzechową kruszonką

Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, aromat waniliowy i ponownie utrzeć. Po chwili, ciągle ucierając, wąską strużką wlać olej.

Przełożyć ciasto na blaszkę o wymiarach 26x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na wąskie plasterki.
Ułożyć owoce na cieście, wbijając każdy kawałek węższą krawędzią i lekko oprószyć cynamonem.

Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i orzechami, a następnie dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami tworząc okruchy. Rozsypać kruszonkę na jabłkach.

Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut, do „suchego patyczka”.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak