Ucierana szarlotka z orzechową kruszonką

Ucierana szarlotka z orzechową kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ta szarlotka to połączenie miękkiego i puszystego ciasta ucieranego, kwaskowych jabłek oraz maślano-orzechowej kruszonki. Jest pyszna i nie wymaga wiele pracy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jaja

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    0.5 szklanki
  • aromat waniliowy

    3 krople

Owoce:

  • jabłka kwaśne

    5 sztuk
  • cynamon

    0.5 łyżeczki

Orzechowa kruszonka:

  • masło 82%

    100 gramów
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.7 szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, aromat waniliowy i ponownie utrzeć. Po chwili, ciągle ucierając, wąską strużką wlać olej.

Przełożyć ciasto na blaszkę o wymiarach 26x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na wąskie plasterki.
Ułożyć owoce na cieście, wbijając każdy kawałek węższą krawędzią i lekko oprószyć cynamonem.

Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i orzechami, a następnie dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami tworząc okruchy. Rozsypać kruszonkę na jabłkach.

Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut, do „suchego patyczka”.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat