Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście

5.0
(230)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na domową szarlotkę z budyniem na kruchym cieście jest bardzo prosty w przygotowaniu. Klasyczna szarlotka została tutaj wzbogacona kremowym budyniem, dzięki czemu zyskała wspaniałego śmietankowego smaku. Szarlotka z budyniem to ciasto idealne na weekend, zarówno dla rodziny, jak i na przyjście gości.

Składniki:

Na kruche ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
masło 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1.5 kilograma
cukier trzcinowy 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka

Masa budyniowa

budynie śmietnkowe 2 opakowania
mleko 750 mililitrów
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem na kruchym cieście

Szarlotka z budyniem łączy w sobie delikatną masę budyniową, kruche ciasto oraz prażone jabłka z cynamonem i cukrem trzcinowym. Ta szarlotka z budyniem na kruchym cieście jest ulubionym ciastem wielu użytkowników tego serwisu. Jeśli jesteście wielbicielami tego słynnego ciasta z jabłkami - sprawdźcie jego lekką modyfikację i wypróbujcie szarlotkę z budyniem!

Ciasto

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kosteczkę oraz żółtka.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części: ok. 60% i 40%. Oba kawałki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

Blachę do pieczenia (wym. 34x26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta ścieramy na spód na tarce o dużych oczkach.

Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Odstawiamy do wystudzenia.

Nadzienie

Umyte jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.

Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie i zaczynamy smażyć.

Gdy jabłka zmiękną i rozgotują się na mus, ale z widocznymi większymi kawałkami, wyłączamy grzanie i dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa budyniowa

Z 750 ml mleka odlewamy ok. 2/3 szklanki, w której rozpuszczamy budynie, dodając cukier do smaku (około 4 łyżki - o ile użyliście budyniu bez cukru).

Resztę mleka zagotowujemy.

Gdy mleko się zagotuje, wlewamy rozpuszczone w mleku budynie z cukrem i gotujemy aż masa zgęstnieje i zniknie mączny posmak budyniu.

Składanie

Podpieczony i ostudzony spód delikatnie posypujemy bułką tartą (dzięki temu zabiegowi bułka wchłonie wilgoć z jabłek i ciasto nie rozmięknie), wykładamy jabłka oraz gorący budyń. Na gorący budyń ścieramy mniejszą, zamrożoną część ciasta.

Całość pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Lubisz ciasta i desery z jabłkami, a szarlotka to Twoje ulubione ciasto zajrzyj do zbioru przepisów na słodkie wypieki z jabłkami i innymi owocami sezonowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona 10.04.2023 10:17
Robiona pierwszy raz i jest pyszna polecam
Doradca Smaku 11.04.2023 09:22
Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam :)
Mniam 07.11.2013 10:14
Pyszna szarlotka, jedna z moich ulubionych.
monisia1977 07.11.2013 06:06
super ciacho
w mojej kuchni 06.11.2013 21:16
jedno z ulubionych ciast w naszym domu
mufinka79 06.11.2013 19:37
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Iwona 10.04.2023 10:18
Ciasto petarda dziękuję że mogłam skorzystać z przepisu i obdarować pysznością rodzinę wszyscy zachwyceni
Aleksandra/Olcia 06.11.2013 19:26
super smacznie wygląda
aniagdz 06.11.2013 19:15
wygląda apetycznie:)
Konczi 06.11.2013 19:15
wgląda oszałamiająco
patryska76 06.11.2013 18:59
Brzmi pysznie... ;))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak