Szarlotka z budyniem na kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na Kruche ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • żółtko jajek

    5 szt.
  • masło

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • Na masę budyniową

  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mleko

    750 ml
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kosteczkę oraz żółtka.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części: ok. 60% i 40%.
Oba kawałki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Blachę do pieczenia (wym.34x26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na spód na tarce o dużych oczkach większą część zamrożonego ciasta.
Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Odstawiamy do wystudzenia.

Umyte jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie i zaczynamy smażyć.
Gdy jabłka zmiękną i rozgotują się na mus, ale z widocznymi większymi kawałkami, wyłączamy grzanie i dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Odstawiamy do wystudzenia.

Z 750 ml mleka odlewamy ok. 2/3 szkl., w której rozpuszczamy budynie, dodając cukier do smaku ok. 4 łyżki - o ile użyliście budyniu bez cukru.
Resztę mleka zagotowujemy.
Gdy mleko zagotuje się wlewamy rozpuszczone w mleku budynie z cukrem i gotujemy aż masa zgęstnieje i zniknie mączny posmak budyniu.

Podpieczony i ostudzony spód delikatnie posypujemy bułką tartą (dzięki temu zabiegowi bułka wchłonie wilgoć z jabłek i ciasto nie rozmięknie), wykładamy jabłka oraz gorący budyń.
Na gorący budyń ścieramy mniejszą zamrożoną część ciasta.

Całość pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 07.11.2013 10:14
Pyszna szarlotka, jedna z moich ulubionych.
monisia1977 07.11.2013 06:06
super ciacho
w mojej kuchni 06.11.2013 21:16
jedno z ulubionych ciast w naszym domu
mufinka79 06.11.2013 19:37
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Aleksandra/Olcia 06.11.2013 19:26
super smacznie wygląda
aniagdz 06.11.2013 19:15
wygląda apetycznie:)
Konczi 06.11.2013 19:15
wgląda oszałamiająco
patryska76 06.11.2013 18:59
Brzmi pysznie... ;))))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat