Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem na kruchym cieście
Szarlotka z budyniem łączy w sobie delikatną masę budyniową, kruche ciasto oraz prażone jabłka z cynamonem i cukrem trzcinowym. Ta szarlotka z budyniem na kruchym cieście jest ulubionym ciastem wielu użytkowników tego serwisu. Jeśli jesteście wielbicielami tego słynnego ciasta z jabłkami - sprawdźcie jego lekką modyfikację i wypróbujcie szarlotkę z budyniem!
Ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kosteczkę oraz żółtka.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części: ok. 60% i 40%. Oba kawałki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Blachę do pieczenia (wym. 34x26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta ścieramy na spód na tarce o dużych oczkach.
Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Odstawiamy do wystudzenia.
Nadzienie
Umyte jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie i zaczynamy smażyć.
Gdy jabłka zmiękną i rozgotują się na mus, ale z widocznymi większymi kawałkami, wyłączamy grzanie i dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa budyniowa
Z 750 ml mleka odlewamy ok. 2/3 szklanki, w której rozpuszczamy budynie, dodając cukier do smaku (około 4 łyżki - o ile użyliście budyniu bez cukru).
Resztę mleka zagotowujemy.
Gdy mleko się zagotuje, wlewamy rozpuszczone w mleku budynie z cukrem i gotujemy aż masa zgęstnieje i zniknie mączny posmak budyniu.
Składanie
Podpieczony i ostudzony spód delikatnie posypujemy bułką tartą (dzięki temu zabiegowi bułka wchłonie wilgoć z jabłek i ciasto nie rozmięknie), wykładamy jabłka oraz gorący budyń. Na gorący budyń ścieramy mniejszą, zamrożoną część ciasta.
Całość pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!