Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z żurawiną, cynamonem i migdałami, DS sezon XVII odc. 8

5.0
(167)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Któż nie zna szarlotki? To jedno z najczęściej przygotowywanych cist z dodatkiem jabłek. Przepisów na szarlotkę jest bardzo dużo i każdy z nich różni się od siebie jedynie dodatkami - jabłkowa baza pozostaje bez zmian. Spróbujcie przepis na szarotkę z dodatkiem żurawiny i płatków migdałowych. To będzie pyszne!

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 500 g
schłodzone masło 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 60 g
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Nadzienie:

jabłka 1 kg
masło 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
miód wielokwiatowy 2 łyżki
Żurawina klasyczna Smak 190 g

Do podania:

płatki migdałowe 5 łyżek

Porada

Niektóre tortownice mają nieprzywierającą powłokę i w tym przypadku nie musimy ich wykładać papierem do pieczenia albo posmarować masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z żurawiną, cynamonem i migdałami, DS sezon XVII odc. 8

Szarlotka to ciasto, które doskonale znamy. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na nią, ale warto wprowadzać drobne zmiany w jej składzie, wzbogacając ją o ulubione dodatki. By przełamać słodycz jabłek lekką kwasowością, warto wysmarować upieczony spód cienką warstwą żurawiny. Dla chrupkości posypcie kruszonkę płatkami migdałowymi, które po uprażeniu nabiorą wspaniałego smaku.

Tortownica o średnicy 24 cm.

1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Opcja grzania: góra-dół. 

2. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę (bez przesiewania) wsypujemy
do miski, dodajemy schłodzone, posiekane nożem masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Wbijamy jajko i wsypujemy szczyptę soli. Ciasto zagniatamy ręką, a następnie dzielimy je na dwie równe części. Jedną upieczemy jako spód, a z drugiej zrobimy kruszonkę.

3. Dno tortownicy równomiernie wykładamy połową kruchego ciasta, dobrze dociskając jedno powierzchni, a następnie nakłuwamy widelcem.

4. Tortownicę ze spodem wkładamy do piekarnika na 15 – 20 minut.

5. Pozostałą połowę ciasta przekładamy do miski i rozdrabniamy palcami, a następnie wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania pozostałych składników szarlotki.

6. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

7. W garnku na małym ogniu roztapiamy masło. Wsypujemy cynamon, mieszamy i dodajemy jabłka oraz miód. Mieszamy całość i dusimy, aż owoce się rozpadną. 

8. Upieczony spód smarujemy żurawiną. Na wierzch wykładamy jabłka i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 45-60min (obserwuj ciasto - ma być złote) i lekko przypieczone. Temperatura pieczenia to podobnie jak wcześniej 180 stopni Celsjusza.

9. Na suchej patelni prażymy krótko płatki migdałów.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna 27.03.2023 20:05
Niestety proporcje nijak się mają do rzeczywistości! Dokładnie odmierzylam podane proporcje w przepisie Ale ciasto wyszło bardzo rzadkie przez co sporo musiałam dodać mąki. A skoro więcej mąki to i też proporcje proszku się zmieniają. Po obejrzeniu nagrania odnosi sie wrażenie że te propprcje są jeszcze inne chyba podwójne wręcz bo prowadzacej wyszło bardzo dużo ciasta!! Ja miałam w misce z połowę tego. Nie jest też wspomniane czy piekarnik czy Ma być termoobiegiem czy bez. Podane jest pieczenie przez godzinę gdzie jest juz podpieczony spód. Ja piekłam przez 40 min A to jeszcze i tak za długo. Więc ten doradca coś kiepsko doradza.
Lola 23.09.2023 13:41
Ja piekę z tego przepisu i zawsze mi się udaje
Doradca Smaku 17.04.2023 10:01
Proporcje na to kruche ciasto to 500 gramów mąki i 250 gramów zimnego masła -z tak odmierzonych składników nie wyjdzie rzadkie ciasto. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół.
Magda 26.03.2023 21:12
To juz moje na stale ciasto szarlotkowe
Doradca Smaku 27.03.2023 08:52
Bardzo się cieszę! Smacznego :)
[email protected] 12.01.2023 20:40
Przepis na szarlotke
[email protected] 15.09.2022 11:48
Z przyjemnością oglądam program❤️
Doradca Smaku 16.09.2022 08:01
Bardzo się cieszę i zapraszam na kolejne odcinki :) pozdrawiam, Doradca Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak