Szarlotka z żurawiną, cynamonem i migdałami, DS sezon XVII odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Szarlotka z żurawiną, cynamonem i migdałami, DS sezon XVII odc. 8

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Któż nie zna szarlotki? To jedno z najczęściej przygotowywanych cist z dodatkiem jabłek. Przepisów na szarlotkę jest bardzo dużo i każdy z nich różni się od siebie jedynie dodatkami - jabłkowa baza pozostaje bez zmian. Spróbujcie przepis na szarotkę z dodatkiem żurawiny i płatków migdałowych. To będzie pyszne!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    500 g
  • schłodzone masło

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    60 g
  • jajko

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta

Nadzienie:

  • jabłka

    1 kg
  • masło

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • Żurawina klasyczna Smak

    190 g

Do podania:

  • płatki migdałowe

    5 łyżek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z żurawiną, cynamonem i migdałami, DS sezon XVII odc. 8

Szarlotka to ciasto, które doskonale znamy. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na nią, ale warto wprowadzać drobne zmiany w jej składzie, wzbogacając ją o ulubione dodatki. By przełamać słodycz jabłek lekką kwasowością, warto wysmarować upieczony spód cienką warstwą żurawiny. Dla chrupkości posypcie kruszonkę płatkami migdałowymi, które po uprażeniu nabiorą wspaniałego smaku.

1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.

2. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę (bez przesiewania) wsypujemy
do miski, dodajemy schłodzone, posiekane nożem masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Wbijamy jajko i wsypujemy szczyptę soli. Ciasto zagniatamy ręką, a następnie dzielimy je na dwie równe części. Jedną upieczemy jako spód, a z drugiej zrobimy kruszonkę.

3. Dno tortownicy równomiernie wykładamy połową kruchego ciasta, dobrze dociskając jedno powierzchni, a następnie nakłuwamy widelcem.

4. Tortownicę ze spodem wkładamy do piekarnika na 15 – 20 minut.

5. Pozostałą połowę ciasta przekładamy do miski i rozdrabniamy palcami, a następnie wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania pozostałych składników szarlotki.

6. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

7. W garnku na małym ogniu roztapiamy masło. Wsypujemy cynamon, mieszamy i dodajemy jabłka oraz miód. Mieszamy całość i dusimy, aż owoce się rozpadną. 

8. Upieczony spód smarujemy żurawiną. Na wierzch wykładamy jabłka i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Temperatura pieczenia to podobnie jak wcześniej 180 stopni Celsjusza.

9. Na suchej patelni prażymy krótko płatki migdałów.

 

Doradca Smaku
Niektóre tortownice mają nieprzywierającą powłokę i w tym przypadku nie musimy ich wykładać papierem do pieczenia albo posmarować masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

[email protected] 2 tygodnie temu
Z przyjemnością oglądam program❤️
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Bardzo się cieszę i zapraszam na kolejne odcinki :) pozdrawiam, Doradca Smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat