Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z żurawiną, cynamonem i migdałami, DS sezon XVII odc. 8
Szarlotka to ciasto, które doskonale znamy. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na nią, ale warto wprowadzać drobne zmiany w jej składzie, wzbogacając ją o ulubione dodatki. By przełamać słodycz jabłek lekką kwasowością, warto wysmarować upieczony spód cienką warstwą żurawiny. Dla chrupkości posypcie kruszonkę płatkami migdałowymi, które po uprażeniu nabiorą wspaniałego smaku.
Tortownica o średnicy 24 cm.
1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Opcja grzania: góra-dół.
2. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę (bez przesiewania) wsypujemy
do miski, dodajemy schłodzone, posiekane nożem masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Wbijamy jajko i wsypujemy szczyptę soli. Ciasto zagniatamy ręką, a następnie dzielimy je na dwie równe części. Jedną upieczemy jako spód, a z drugiej zrobimy kruszonkę.
3. Dno tortownicy równomiernie wykładamy połową kruchego ciasta, dobrze dociskając jedno powierzchni, a następnie nakłuwamy widelcem.
4. Tortownicę ze spodem wkładamy do piekarnika na 15 – 20 minut.
5. Pozostałą połowę ciasta przekładamy do miski i rozdrabniamy palcami, a następnie wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania pozostałych składników szarlotki.
6. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
7. W garnku na małym ogniu roztapiamy masło. Wsypujemy cynamon, mieszamy i dodajemy jabłka oraz miód. Mieszamy całość i dusimy, aż owoce się rozpadną.
8. Upieczony spód smarujemy żurawiną. Na wierzch wykładamy jabłka i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 45-60min (obserwuj ciasto - ma być złote) i lekko przypieczone. Temperatura pieczenia to podobnie jak wcześniej 180 stopni Celsjusza.
9. Na suchej patelni prażymy krótko płatki migdałów.