Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z ragu
Obrane ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta, wałek grubości 2 cm i pokroić na kawałki długie 2 cm i uformować kulki. Wrzucić je do osolonej gorącej wody, jak wypłyną na wierzch, wyciągnąć na talerz.
Umyte i obrane, marchew, cebule i seler posiekać. W garnku rozpuścić masło i olej, dodać posiekane warzywa, mieszając podsmażyć, dodać pokrojony drobno boczek i zmielone mięso wołowe i wieprzowe. Smażyć do miękkości mięsa. Dodać wino czerwone i poczekać aż wyparuje. W przygotowanym wywarze rozpuścić koncentrat pomidorowy i wlać do garnka.
Gotować na małym ogniu 1,5 godziny, dolewając w miedzy czasie powoli mleko. Potrawa ma być gęsta. Przyprawić sola do smaku.
Gotowy sos polać na makaron.