Co na obiad: Pierogi ruskie wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Pierogi ruskie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pierogów ruskich nie trzeba nikomu reklamować, jest to prawdziwy polski klasyk. Smakują jeszcze lepiej podane w towarzystwie omasty, krążków cebulowych i chipsa z boczku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    0.5 kg
  • jajko

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • woda ciepła

    250-300 ml
  • olej

    2 łyżeczki

Omasta:

  • boczek surowy wędzony

    200 g
  • cebula biała

    1 duża szt.
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka

Farsz:

  • twaróg tłusty

    250 g
  • ziemniaki ugotowane

    250 g
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1/3 szt.
  • omasta

    1/2
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka

Chipsy z boczki:

  • boczek

    4 plastry

Krążki cebulowe:

  • mąka

    50 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • mleko

    20 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • krążki cebulowe

    10 szt.
  • olej do smażenia

Sos śmietanowy:

  • śmietana 18%

    150 g
  • zielona cebulka

    1 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pierogi ruskie wg Piotra Ogińskiego

Boczek pokrojony w kosteczkę wytapiamy na małym ogniu od zimnej patelni, aż puści większość tłuszczu.

W tym czasie do mąki wbijamy jajko, dodajemy olej, sól oraz wodę. Kiedy mąka dobrze połączy się z wodą ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 7-8 minut, tak by było jednolite, a po przekrojeniu miało wiele bąbelków powietrza. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Do wytopionego boczku dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu ok. 3 minuty, aż cebulka ładnie się zeszkli. Gotową omastę odstawiamy na bok, dodajemy do niej majeranek i przechodzimy do farszu.

W miseczce łączymy twaróg, pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową, majeranek, połowę omasty i ziemniaki.

Na patelnię wrzucamy plastry boczku, które od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5-6 minut w 180 stopniach C.

W tym czasie z farszu formujemy ok. 35-40 kulek. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, z którego wycinamy kółeczka o średnicy ok 2.5 cm i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 6-7 minut, lub 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kiedy pierogi się gotują, w misce łączymy mąkę, mleko, słodką paprykę, sól i pieprz. Krążki cebulowe obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 3-4 minuty.

Ugotowane pierogi przekładamy do ciepłej omasty i dokładnie mieszamy, śmietanę łączymy z zieloną cebulką, a krążki cebulowe wyjmujemy na ręcznik papierowy.

Kiedy wszystko mamy gotowe, pierogi wykładamy na talerz, układamy na nich chipsa z boczku oraz krążki cebulowe, a całość polewamy śmietaną z zieloną cebulką.

Doradca Smaku
Z podanych składników powinniśmy uzyskać ok. 35-40 pierogów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat