Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka
0.5 kg -
jajko
1 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
woda ciepła
250-300 ml -
olej
2 łyżeczki
Omasta:
-
boczek surowy wędzony
200 g -
cebula biała
1 duża szt. -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Farsz:
-
twaróg tłusty
250 g -
ziemniaki ugotowane
250 g -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/3 szt. -
omasta
1/2 -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Chipsy z boczki:
-
boczek
4 plastry
Krążki cebulowe:
-
mąka
50 g -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
mleko
20 ml -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
krążki cebulowe
10 szt. -
olej do smażenia
Sos śmietanowy:
-
śmietana 18%
150 g -
zielona cebulka
1 szt.
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pierogi ruskie wg Piotra Ogińskiego
Boczek pokrojony w kosteczkę wytapiamy na małym ogniu od zimnej patelni, aż puści większość tłuszczu.
W tym czasie do mąki wbijamy jajko, dodajemy olej, sól oraz wodę. Kiedy mąka dobrze połączy się z wodą ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 7-8 minut, tak by było jednolite, a po przekrojeniu miało wiele bąbelków powietrza. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Do wytopionego boczku dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu ok. 3 minuty, aż cebulka ładnie się zeszkli. Gotową omastę odstawiamy na bok, dodajemy do niej majeranek i przechodzimy do farszu.
W miseczce łączymy twaróg, pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową, majeranek, połowę omasty i ziemniaki.
Na patelnię wrzucamy plastry boczku, które od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5-6 minut w 180 stopniach C.
W tym czasie z farszu formujemy ok. 35-40 kulek. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, z którego wycinamy kółeczka o średnicy ok 2.5 cm i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 6-7 minut, lub 2-3 minuty od wypłynięcia.
Kiedy pierogi się gotują, w misce łączymy mąkę, mleko, słodką paprykę, sól i pieprz. Krążki cebulowe obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 3-4 minuty.
Ugotowane pierogi przekładamy do ciepłej omasty i dokładnie mieszamy, śmietanę łączymy z zieloną cebulką, a krążki cebulowe wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Kiedy wszystko mamy gotowe, pierogi wykładamy na talerz, układamy na nich chipsa z boczku oraz krążki cebulowe, a całość polewamy śmietaną z zieloną cebulką.
Z podanych składników powinniśmy uzyskać ok. 35-40 pierogów.![]()
Komentarze (0)