Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Pierogi ruskie wg Piotra Ogińskiego

4.8
(63)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pierogów ruskich nie trzeba nikomu reklamować, jest to prawdziwy polski klasyk. Smakują jeszcze lepiej podane w towarzystwie omasty, krążków cebulowych i chipsa z boczku.

Składniki:

Ciasto:

mąka
0.5 kg
jajko
1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
woda ciepła
250-300 ml
olej
2 łyżeczki

Omasta:

boczek surowy wędzony
200 g
cebula biała
1 duża szt.
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Farsz:

twaróg tłusty
250 g
ziemniaki ugotowane
250 g
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/3 szt.
Sklep Prymat
omasta
1/2
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Chipsy z boczki:

boczek
4 plastry

Krążki cebulowe:

mąka
50 g
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mleko
20 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
krążki cebulowe
10 szt.
olej do smażenia

Sos śmietanowy:

śmietana 18%
150 g
zielona cebulka
1 szt.

Porada

Z podanych składników powinniśmy uzyskać ok. 35-40 pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pierogi ruskie wg Piotra Ogińskiego

Boczek pokrojony w kosteczkę wytapiamy na małym ogniu od zimnej patelni, aż puści większość tłuszczu.

W tym czasie do mąki wbijamy jajko, dodajemy olej, sól oraz wodę. Kiedy mąka dobrze połączy się z wodą ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 7-8 minut, tak by było jednolite, a po przekrojeniu miało wiele bąbelków powietrza. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Do wytopionego boczku dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu ok. 3 minuty, aż cebulka ładnie się zeszkli. Gotową omastę odstawiamy na bok, dodajemy do niej majeranek i przechodzimy do farszu.

W miseczce łączymy twaróg, pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową, majeranek, połowę omasty i ziemniaki.

Na patelnię wrzucamy plastry boczku, które od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5-6 minut w 180 stopniach C.

W tym czasie z farszu formujemy ok. 35-40 kulek. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, z którego wycinamy kółeczka o średnicy ok 2.5 cm i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 6-7 minut, lub 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kiedy pierogi się gotują, w misce łączymy mąkę, mleko, słodką paprykę, sól i pieprz. Krążki cebulowe obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 3-4 minuty.

Ugotowane pierogi przekładamy do ciepłej omasty i dokładnie mieszamy, śmietanę łączymy z zieloną cebulką, a krążki cebulowe wyjmujemy na ręcznik papierowy.

Kiedy wszystko mamy gotowe, pierogi wykładamy na talerz, układamy na nich chipsa z boczku oraz krążki cebulowe, a całość polewamy śmietaną z zieloną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak