Kugel

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Danie znane też jako baba ziemniaczana. Trafi w gust miłośników treściwych potraw. Warto przygotować od razu większą ilość, ponieważ kolejnego dnia po podgrzaniu smakuje równie dobrze jak pierwszego dnia.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • boczek wędzony

    150 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziemniaki

    1 kilogram
  • jajko

    3 sztuki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mąka

    1-2 szklanki

Do smaku:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Dodatkowo:

  • śmietana kwaśna

    1 szklanka
  • szczypiorek

    1 pęczek

Do posmarowania naczynia:

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Składniki przysmażamy na złoty kolor.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Do startych ziemniaków dodajemy przysmażony boczek z cebulą, jajka, mąkę*, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.  

Tak przygotowaną masę ziemniaczaną wylewamy do pojemnika żaroodpornego nasmarowanego masłem i wkładamy do nagrzanego pieca 180C na godzinę.  

Pieczony, zrumieniony kugel podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

 

* Ilość mąki uzależniona jest od ziemniaków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat