Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
boczek wędzony
150 gramów -
cebula
2 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
ziemniaki
1 kilogram -
jajko
3 sztuki -
masło klarowane
1 łyżka -
mąka
1-2 szklanki
Do smaku:
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Dodatkowo:
-
śmietana kwaśna
1 szklanka -
szczypiorek
1 pęczek
Do posmarowania naczynia:
-
masło
1 łyżka
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Składniki przysmażamy na złoty kolor.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Do startych ziemniaków dodajemy przysmażony boczek z cebulą, jajka, mąkę*, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę ziemniaczaną wylewamy do pojemnika żaroodpornego nasmarowanego masłem i wkładamy do nagrzanego pieca 180C na godzinę.
Pieczony, zrumieniony kugel podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
* Ilość mąki uzależniona jest od ziemniaków.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się