Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kugel

5.0
(187)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Danie znane też jako baba ziemniaczana. Trafi w gust miłośników treściwych potraw. Warto przygotować od razu większą ilość, ponieważ kolejnego dnia po podgrzaniu smakuje równie dobrze jak pierwszego dnia.

Składniki:

Składniki:

boczek wędzony 150 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 1 kilogram
jajko 3 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
mąka 1-2 szklanki

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Dodatkowo:

śmietana kwaśna 1 szklanka
szczypiorek 1 pęczek

Do posmarowania naczynia:

masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kugel

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Składniki przysmażamy na złoty kolor.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Do startych ziemniaków dodajemy przysmażony boczek z cebulą, jajka, mąkę*, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.  

Tak przygotowaną masę ziemniaczaną wylewamy do pojemnika żaroodpornego nasmarowanego masłem i wkładamy do nagrzanego pieca 180C na godzinę.  

Pieczony, zrumieniony kugel podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

 

* Ilość mąki uzależniona jest od ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PDZ 08.07.2023 14:12
To nie jest przepisz na kugiel tak to się robi placka ziemniaków. Do kugla trzeba mięsa i się robi w garnku przez 8 godzin.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak