Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięce ragout z ziemniakami i szpinakiem
Jagnięcina to delikatne mięso owiec w wieku od 6 do 12 miesięcy. Jest wyjątkowo soczysta i aksamitna. Jej smak jest niepowtarzalny, dobrze przyrządzona stanowi bardzo apetyczne danie.
- jagnięcina
- francuski ragout
- wywar z mięsa
1. Cebule, boczek, marchewki, pietruszki oraz jagnięcinę pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj.
2. Dopraw tymiankiem, pieprzem cytrynowym, suszonym czosnkiem i 2 łyżeczkami soli. Wymieszaj.
3. Całość podlej winem oraz wodą i wstaw do piekarnika. Piecz 2-3 godziny pod przykryciem w 170°C.
4. Po upływie 2 godzin dodaj 4 łyżki mąki. Ostatnie 15 minut piecz bez przykrycia.
5. Posiekaj szpinak, ugotowane ziemniaki pokrój w talarki, dodaj masło, dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.
Gotowe danie możesz posypać listkami świeżej mięty.