Jagnięce ragout z ziemniakami i szpinakiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto ciekawy pomysł na rodzinny obiad. Aromatyczna i soczysta jagnięcina podana z ziemniakami ze szpinakiem na pewno zapadnie w pamięć wszystkim domownikom.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka jagnięca

    800 g
  • cebula

    2 szt.
  • boczek

    150 g
  • pietruszka

    2 szt.
  • marchewka

    4 szt.
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    ½ łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • wino czerwone wytrawne

    300 ml
  • woda

    300 ml
  • mąka

    4 łyżki
  • szpinak baby

    250 g
  • ziemniaki

    1 kg
  • masło 82%

    100 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    ¼ łyżeczki
  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule, boczek, marchewki, pietruszki oraz jagnięcinę pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj.

Dopraw tymiankiem, pieprzem cytrynowym, suszonym czosnkiem i 2 łyżeczkami soli. Wymieszaj.

Całość podlej winem oraz wodą i wstaw do piekarnika. Piecz 2-3 godziny pod przykryciem w 170°C.

Po upływie 2 godzin dodaj 4 łyżki mąki. Ostatnie 15 minut piecz bez przykrycia.

Posiekaj szpinak, ugotowane ziemniaki pokrój w talarki, dodaj masło, dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.

Gotowe danie możesz posypać listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat