Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka jagnięca
800 g -
cebula
2 szt. -
boczek
150 g -
pietruszka
2 szt. -
marchewka
4 szt. -
Tymianek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
½ łyżeczki -
Czosnek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
wino czerwone wytrawne
300 ml -
woda
300 ml -
mąka
4 łyżki -
szpinak baby
250 g -
ziemniaki
1 kg -
masło 82%
100 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
¼ łyżeczki -
listki mięty
Przepis i sposób przygotowania Jagnięce ragout z ziemniakami i szpinakiem
Jagnięcina to delikatne mięso owiec w wieku od 6 do 12 miesięcy. Jest wyjątkowo soczysta i aksamitna. Jej smak jest niepowtarzalny, dobrze przyrządzona stanowi bardzo apetyczne danie.
- jagnięcina
- francuski ragout
- wywar z mięsa
1. Cebule, boczek, marchewki, pietruszki oraz jagnięcinę pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj.
2. Dopraw tymiankiem, pieprzem cytrynowym, suszonym czosnkiem i 2 łyżeczkami soli. Wymieszaj.
3. Całość podlej winem oraz wodą i wstaw do piekarnika. Piecz 2-3 godziny pod przykryciem w 170°C.
4. Po upływie 2 godzin dodaj 4 łyżki mąki. Ostatnie 15 minut piecz bez przykrycia.
5. Posiekaj szpinak, ugotowane ziemniaki pokrój w talarki, dodaj masło, dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.
Gotowe danie możesz posypać listkami świeżej mięty.
Ragout to francuskie danie, które w Polsce możemy porównać do gulaszu. Jednak w przeciwieństwie do niego, ma w sobie warzywa pokrojone na identyczne kawałki oraz jego baze stanowi wywar rybny, warzywny lub mięsny.
Komentarze (0)