Jagnięce ragout z ziemniakami i szpinakiem

Jagnięce ragout z ziemniakami i szpinakiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto ciekawy pomysł na rodzinny obiad. Aromatyczna i soczysta jagnięcina podana z ziemniakami ze szpinakiem na pewno zapadnie w pamięć wszystkim domownikom.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka jagnięca

    800 g
  • cebula

    2 szt.
  • boczek

    150 g
  • pietruszka

    2 szt.
  • marchewka

    4 szt.
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    ½ łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • wino czerwone wytrawne

    300 ml
  • woda

    300 ml
  • mąka

    4 łyżki
  • szpinak baby

    250 g
  • ziemniaki

    1 kg
  • masło 82%

    100 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    ¼ łyżeczki
  • listki mięty

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jagnięce ragout z ziemniakami i szpinakiem

Jagnięcina to delikatne mięso owiec w wieku od 6 do 12 miesięcy. Jest wyjątkowo soczysta i aksamitna. Jej smak jest niepowtarzalny, dobrze przyrządzona stanowi bardzo apetyczne danie.

  • jagnięcina
  • francuski ragout
  • wywar z mięsa

1. Cebule, boczek, marchewki, pietruszki oraz jagnięcinę pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj.

2. Dopraw tymiankiem, pieprzem cytrynowym, suszonym czosnkiem i 2 łyżeczkami soli. Wymieszaj.

3. Całość podlej winem oraz wodą i wstaw do piekarnika. Piecz 2-3 godziny pod przykryciem w 170°C.

4. Po upływie 2 godzin dodaj 4 łyżki mąki. Ostatnie 15 minut piecz bez przykrycia.

5. Posiekaj szpinak, ugotowane ziemniaki pokrój w talarki, dodaj masło, dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.

Gotowe danie możesz posypać listkami świeżej mięty.

Ragout to francuskie danie, które w Polsce możemy porównać do gulaszu. Jednak w przeciwieństwie do niego, ma w sobie warzywa pokrojone na identyczne kawałki oraz jego baze stanowi wywar rybny, warzywny lub mięsny

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat