Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
8 naleśników:
-
mięso mielone wołowe
400 gramów -
czosnek
2 ząbki -
marchew
1 sztuka -
seler naciowy
50 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
cebula biała
2 sztuki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
2 łyżeczki -
woda
100 mililitrów -
mleko
100 mililitrów -
natka pietruszki
-
śmietana 18%
-
olej do smażenia
Panierka:
-
mąka
-
jajko
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Krokiety z mięsem wg Piotra Ogińskiego
Na patelnię wrzucamy czosnek, marchew, seler, mięso oraz 1 cebulę, dodajemy sól oraz pieprz i całość smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie farsz doprawiamy papryką oraz ziołami kuchni polskiej, zalewamy mlekiem połączonym z wodą i dusimy ok. 15 minut. Gorące nadzienie przekładamy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zostawiamy do ostudzenia. Gdy farsz ostygnie nakładamy 2-3 łyżki na środek naleśnika i zwijamy w krokiety.
Naleśniki panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej, pamiętając o dokładnym dociśnięciu naleśnika do panierki. Krokiety smażymy w 2 cm oleju nagrzanego do 180°C przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotego koloru. Usmażone krokiety podajemy z kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się