Co na obiad: Krokiety z mięsem wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Krokiety z mięsem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Krokiety z mięsem to świetne danie zarówno na lunch, jak i obiad czy kolację. Sekretem dobrych krokietów są oczywiście naleśniki, w które zawinięty jest farsz. Przepis na wyśmienite, cienkie naleśniki dostępny jest TUTAJ.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

8 naleśników:

  • mięso mielone wołowe

    400 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • seler naciowy

    50 gramów
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • biała cebula

    2 sztuki
  • papryka słodka

    2 łyżeczki
  • zioła kuchni polskiej

    2 łyżeczki
  • woda

    100 mililitrów
  • mleko

    100 mililitrów
  • natka pietruszki

  • śmietana 18%

  • olej do smażenia

Panierka:

  • mąka

  • jajko

  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelnię wrzucamy czosnek, marchew, seler, mięso oraz 1 cebulę, dodajemy sól oraz pieprz i całość smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie farsz doprawiamy papryką oraz ziołami kuchni polskiej, zalewamy mlekiem połączonym z wodą i dusimy ok. 15 minut. Gorące nadzienie przekładamy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zostawiamy do ostudzenia. Gdy farsz ostygnie nakładamy 2-3 łyżki na środek naleśnika i zwijamy w krokiety.

Naleśniki panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej, pamiętając o dokładnym dociśnięciu naleśnika do panierki. Krokiety smażymy w 2 cm oleju nagrzanego do 180°C przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotego koloru. Usmażone krokiety podajemy z kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

20.03.2019 11:09
Pyszne, smakowite krokiety;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat