Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow z karkówki
Karkówka jest bardziej tłusta niż polędwica wołowa, więc potrzebuje więcej czasu, aby stać się miękka i soczysta. Nie spieszcie się z gotowaniem. Strogonow z karkówki potrzebuje czasu, aby nabrać odpowiednio smaku i mięso było odpowiednio miękkie.
Do zupy możecie dodać oprócz zaproponowanych przeze mnie warzyw np. marchew w plastrach. Danie koniecznie podawajcie z pieczywem lub ryżem. Udekorujcie posiekaną natką pietruszki.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą Kucharek, papryką mieloną i pieprzem. Oprószyć mąką i podsmażyć na patelni, aż się zarumieni. Mięso przełożyć do dużego garnka, podlać wodą i dusić do miękkości około 30 minut.
Cebulę drobno posiekać i zrumienić. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną paprykę, podsmażać. To samo zrobić z ogórkami konserwowymi. Warzywa wrzucić do garnka z mięsem i dalej dusić, aż wszystko będzie miękkie. Na końcu wlać przecier pomidorowy, dodać 1 łyżkę musztardy i trochę przyprawy w płynie Kucharek.