Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Gulasz węgierski, odc. 35
Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w musztardzie i mące. Boczek również kroimy w grubą kostkę, aby był widoczny w daniu. Nagrzewamy garnek ze smalcem gęsim. Wrzucamy boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy mięso wołowe. Podsmażamy tak, aby każdy kawałek był zarumieniony. Gdy mięso będzie gotowe, wrzucamy 4 liście laurowe oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu. Mieszamy, następnie zostawiamy na gazie i przygotowujemy warzywa. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu gęsim, wrzucając na patelnię kolejno: czosnek, cebulę, paprykę, marchewkę i pieczarki. Doprawiamy papryką węgierską. Gotowe warzywa wrzucamy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati, mieszamy. Wlewamy rosół wołowy (ugotowany na: czosnku, prażonej cebuli, włoszczyźnie i prędze wołowej). Gotujemy do miękkości mięsa - jeśli będzie się wygotowywać, dolewamy więcej rosołu. Solimy.
Podanie:
Każdą porcję gulaszu dekorujemy pokrojonym ogórkiem kwaszonym (jednym na porcję) i posiekaną natką pietruszki.