Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Gulasz węgierski, odc. 35

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(174)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz nieco inny niż tradycyjny, polski, bo z wołowiną i dużą ilością papryki. Jak kuchnia węgierska to smażymy koniecznie na smalcu gęsim albo kaczym i dodajemy dużo papryki węgierskiej.

Składniki:

Gulasz:

mięso wołowe ok. 1 kg
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
mąka 1.5 łyżki
boczek wędzony 100-150 g
smalec gęsi 150 g
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
marchew 1 szt.
pieczarki 7 szt.
przecier pomidorowy 2 łyżki
pomidory pelati ok. 200 g
rosół wołowy 300 ml
ogórki kwaszone 4 szt.
natka pietruszki 1 pęczek

Do smaku:

Liść laurowy suszony Prymat
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Im chudsze mięso, tym dłużej będziemy gotować. Jeśli ma być soczyste, to musi być przerośnięte.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Gulasz węgierski, odc. 35

Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w musztardzie i mące. Boczek również kroimy w grubą kostkę, aby był widoczny w daniu. Nagrzewamy garnek ze smalcem gęsim. Wrzucamy boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy mięso wołowe. Podsmażamy tak, aby każdy kawałek był zarumieniony. Gdy mięso będzie gotowe, wrzucamy 4 liście laurowe oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu. Mieszamy, następnie zostawiamy na gazie i przygotowujemy warzywa. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu gęsim, wrzucając na patelnię kolejno: czosnek, cebulę, paprykę, marchewkę i pieczarki. Doprawiamy papryką węgierską. Gotowe warzywa wrzucamy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati, mieszamy. Wlewamy rosół wołowy (ugotowany na: czosnku, prażonej cebuli, włoszczyźnie i prędze wołowej). Gotujemy do miękkości mięsa - jeśli będzie się wygotowywać, dolewamy więcej rosołu. Solimy. 

Podanie:

Każdą porcję gulaszu dekorujemy pokrojonym ogórkiem kwaszonym (jednym na porcję) i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak