Przepis dnia III, odc. 7: Żołądki indycze w sosie musztardowo-śmietanowym

Przepis dnia III, odc. 7: Żołądki indycze w sosie musztardowo-śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żołądki indycze

    8 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • pieczarki

    10 szt.
  • olej rzepakowy

  • rosół z kury Kucharek

    2 szklanki pozostałego z żołądków
  • śmietana 30%

    200 ml
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • szczypiorek

    z dymki
  • pomidorki koktajlowe

  • sól morska

  • papryka ostra mielona

  • tymianek

  • liść laurowy

  • kminek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 7: Żołądki indycze w sosie musztardowo-śmietanowym foto
Przygotować wszystkie składniki
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 7: Żołądki indycze w sosie musztardowo-śmietanowym foto
Żołądki indycze gotujemy w rosole z kury z dodatkiem liści laurowych przez około pół godziny.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 7: Żołądki indycze w sosie musztardowo-śmietanowym foto
W dużym rondlu, na oleju podsmażyć pieczarki, cebulę i czosnek na złoty kolor, doprawiamy papryką ostrą, tymiankiem, kminkiem.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 7: Żołądki indycze w sosie musztardowo-śmietanowym foto
Dodać pokrojone w plastry żołądki indycze i po 5 minutach smażenia zalać rosołem.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 7: Żołądki indycze w sosie musztardowo-śmietanowym foto
Dusić do momentu, aż żołądki będą bardzo miękkie (około pół godziny). Następnie dodać śmietanę wymieszaną z musztardą delikatesową, wymieszać i doprawić do smaku.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 7: Żołądki indycze w sosie musztardowo-śmietanowym foto
Ewentualnie można dodać odrobinę kawy zbożowej. Pod sam koniec dla koloru można dodać kawałki pomidorów koktajlowych. Przed podaniem posypać świeżo siekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat