Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z pigwy i pomarańczy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dżem z pigwy i pomarańczy to aromatyczny dodatek do kanapek, tostów, naleśników czy deserów. Sprawdźcie jak przygotować!

Składniki:

pigwa 1 kg
cukier 2 szkl
sok z pomarańczy 1/4 szkl
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
woda 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z pigwy i pomarańczy

Dżem można przygotować z niemal każdego owocu czy warzywa. Najbardziej lubimy te wyraziste lub intrygujące w smaku. Jeśli lubicie dżem z pigwy, to z pewnością przypadnie Wam do gustu dżem z pigwy oraz dodatkiem pomarańczy, która podkreśli lekko cytrusowy smak pigwy i doda pomarańczowego smaku i aromatu. Połączenie pigwy i pomarańczy znane jest nie od dziś, dlatego jedyne co może Was zaskoczyć to wspaniały smak dżemu! 

1. Pigwę obrać, usunąć rdzeń i zetrzeć na tarce.

2. W garnku zagotować wodę, wsypać startą pigwę, sok i otartą skórkę z pomarańczy.

3. Gotować około 10 minut. Następnie dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia się cukru i gotować około 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.

4. Gdy dżem jest dość gęsty, gorący przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

Spodobał Wam się przepis na dżem z pigwy i pomarańczy? Koniecznie wypróbujcie też inne przetwory z pigwą w roli głównej: 

Przepis na sok z pigwy

Przepis na konfiturę z pigwy, cynamonem i cytryną 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 08.10.2013 08:01
fajny przepis
Kas2 19.04.2012 21:59
z pewnością pyszny
jeta72 23.07.2011 11:20
coś pysznego
Ania67 02.04.2011 17:50
Bardzo apetyczny
Dorota59 17.03.2011 08:24
uwielbiam pigwę, ale ten przepis jest super -zabieram go do mojej księgi
patusia 16.03.2011 22:05
Narobiłaś mi ochoty na taki dżem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak