Przepis i sposób przygotowania na: Sok z pigwy
Sok z pigwy można przygotować poprzez wyciśnięcie soku z dojrzałych owoców, pokrojenie na kawałki lub starcie owoców na grubych oczkach jak w niniejszym przepisie. Sok z pigwy przepis to zaledwie dwa składniki: owoce pigwy oraz cukier. Do przygotowania soku nie potrzeba już wody, ponieważ sok puszczony z owocu w połączeniu z cukrem stworzy wyśmienitą, słodką mieszankę. Tak przygotowany sok z pigwy idealnie sprawdzi się jako dodatek do domowej lemoniady i orzeźwiających napojów. Dodaje wyjątkowego, lekko cytrusowego smaku i aromatu koktajlom, smoothie, sosom i deserom.
Przepis na sok z pigwy jest banalnie prosty, a efekt jego przygotowania zachwyci Was i zobaczycie, że co roku będziecie po niego sięgać!
1. Myjemy owoce pigwy.
2. Ścieramy do dużej miski ze skórą na tarce o dużych oczkach.
3. Przesypujemy cukrem, mieszamy. Zostawiamy na 2-3 godziny.
Wyparzamy słoiki i przekładamy pigwę wraz z sokiem, który puściła.
4. Trzymamy w lodówce.