Tiramisu z serem feta i gałką muszkatołową

Tiramisu z serem feta i gałką muszkatołową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na krem

  • żółtko jajek

    6 szt
  • cukier

    250 g
  • ser feta

    250 g
  • likier amaretto

    250 ml
  • śmietanka kremowa

    500 ml
  • żelatyna deserowa

    1 łyżeczka
  • gorąca woda

    3 łyżki

Do smaku:

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Składniki na bazę

  • herbatniki

    250 g
  • kawa espresso

    200 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    20 g
  • woda

    100 ml
  • cukier kryształ

    100 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tiramisu z serem feta i gałką muszkatołową

Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Odstawić na bok. Za pomocą miksera ubić żółtka z cukrem na biały krem, a następnie zwiększyć prędkość i stopniowo dodawać ser feta. Ubijać do momentu, aż powstanie jednolita gładka masa. Przełożyć ją do dużej miski i dodać śmietankę, ciągle mieszając. Następnie dodać rozrobioną wcześniej żelatynę i likier Amaretto. W foremce ułożyć połowę herbatników. Przygotować syrop, mieszając gorącą kawę, wodę i cukier. Syropem skropić ułożone herbatniki, następnie wyłożyć na nie połowę kremu i kolejną warstwę herbatników. Całość nasączyć syropem i przykryć warstwą kremu. Posypać obficie gałką muszkatołową i formę włożyć do lodówki na 4–5 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Wacław 24.05.2017 10:09
pysznie się prezentuje :-)
Barbara13 24.05.2017 08:00
Interesujący przepis
Franciszek 24.05.2017 00:44
ciekawy deser
Stenka 23.05.2017 20:08
smaczne ciasto zz askającymi składnikami
Wiktoria29 23.05.2017 20:01
ciekawy przepis, nie pomyślałabym ,że z fety można zrobić tiramisu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat