Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami

Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g (schłodzone)
  • woda

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • wanilia laski

    2 laski
  • sól ziołowa

    1 szczypta

Krem waniliowy

  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    450 ml

Dodatki

  • owoce

    400 g
  • cukier puder

    (do dekoracji)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami foto
Laskę wanilii przekroić na pół. Oddzielić ziarenka od pustych lasek. Mąkę zagnieść z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, ziarenkami wanilii i 2 łyżkami zimnej wody.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami foto
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć z lodówki, podzielić na 8 części.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami foto
Wykleić ciastem dna i boki foremek do babeczek. Babeczki piec 15-20 minut w temperaturze 200°C. Następnie wyjąć babeczki z foremek i ostudzić.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami foto
Owoce umyć i osuszyć. Budyń wymieszać z ½ szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować razem z pustymi laskami wanilii. Po chwili wyjąć laski, wlać budyń i gotować ok. 5 minut. Zestawić z ognia, wystudzić (do temp. ok. 50°C) i zmiksować z masłem. Odstawić do zastygnięcia.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami foto
Babeczki napełnić cienką warstwą masy budyniowej, udekorować dużą ilością owoców i oprószyć cukrem pudrem.
Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użyć np. malin, truskawek, jagód czy jeżyn.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

29.01.2019 15:41
Pyszne babeczki. Sezon letni się zbliża więc porywam przepis no i ze 2 tak pyszne babeczki;)

ben-ka

15.01.2019 14:06
Robię podobne, zwłaszcza w sezonie letnim.

Megi

04.03.2015 11:40
wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat