Co na obiad: Żurek wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Żurek wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Poszukujecie przepisu na idealny żurek? Wypróbujcie przepis Piotra Ogińskiego, który dodatkowo pokaże Wam, jak zrobić domową, białą kiełbasę, która idealnie pasuje do tej kwaśnej zupy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zakwas:

  • mąka żytnia

    3 - 4 łyżki
  • woda

    200 ml
  • czosnek

    4 ząbki
  • liście laurowe

    3 liście
  • ziele angielskie

    4 - 5 ziaren
  • zakwas na żur

    1 łyżka
  • chleb żytni

    1 kromka

Żurek:

  • bulion warzywny

    1.5 l
  • kiełbasa biała

    4 szt.
  • wędzona kość

    1 szt.
  • zakwas na żur

    200 ml
  • biała cebula

    1 szt.
  • wędzony boczek

    100 g
  • liście laurowe

    3 liście
  • ziele angielskie

    3 - 4 ziarna
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego

    3 łyżeczki
  • pieprz biały mielony

    1 łyżeczka
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • tłuczone ziemniaki

    100 g
  • jajko ugotowane na twardo

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na zakwas mieszamy razem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni, mieszając raz na 2 dni.

Bulion gotujemy na małym ogniu, dodajemy do niego wędzoną kość oraz kiełbasę i gotujemy ok. 30 minut. W międzyczasie podsmażamy boczek który wraz z przyprawami
dodajemy do naszego bulionu. Gdy kiełbasa jest gotowa, podkręcamy ogień, dodajemy zakwas i czekamy aż się zagotuje.

Gdy zupa się zagotuje, hartujemy śmietanę, dodajemy do żurku i ponownie zagotowujemy całość. Cebulę podsmażamy i mieszamy z naszymi ziemniakami.

Gotowy żurek podajemy z tłuczonymi ziemniakami, białą kiełbasą oraz ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat