Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Żurek wg Piotra Ogińskiego

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Poszukujecie przepisu na idealny żurek? Wypróbujcie przepis Piotra Ogińskiego, który dodatkowo pokaże Wam, jak zrobić domową, białą kiełbasę, która idealnie pasuje do tej kwaśnej zupy.

Składniki:

Zakwas:

mąka żytnia 3 - 4 łyżki
woda 200 ml
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
ziele angielskie 4 - 5 ziaren
zakwas na żur 1 łyżka
chleb żytni 1 kromka

Żurek:

bulion warzywny 1.5 l
kiełbasa biała 4 szt.
wędzona kość 1 szt.
zakwas na żur 200 ml
cebula biała 1 szt.
wędzony boczek 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
ziele angielskie 3 - 4 ziarna
majeranek 2 łyżeczki
Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat 3 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
śmietana 18% 2 łyżki
tłuczone ziemniaki 100 g
jajko ugotowane na twardo 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Żurek wg Piotra Ogińskiego

Wszystkie składniki na zakwas mieszamy razem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni, mieszając raz na 2 dni.

Bulion gotujemy na małym ogniu, dodajemy do niego wędzoną kość oraz kiełbasę i gotujemy ok. 30 minut. W międzyczasie podsmażamy boczek który wraz z przyprawami
dodajemy do naszego bulionu. Gdy kiełbasa jest gotowa, podkręcamy ogień, dodajemy zakwas i czekamy aż się zagotuje.

Gdy zupa się zagotuje, hartujemy śmietanę, dodajemy do żurku i ponownie zagotowujemy całość. Cebulę podsmażamy i mieszamy z naszymi ziemniakami.

Gotowy żurek podajemy z tłuczonymi ziemniakami, białą kiełbasą oraz ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak