Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zakwas:
-
mąka żytnia
3 - 4 łyżki -
woda
200 ml -
czosnek
4 ząbki -
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście -
ziele angielskie
4 - 5 ziaren -
zakwas na żur
1 łyżka -
chleb żytni
1 kromka
Żurek:
-
bulion warzywny
1.5 l -
kiełbasa biała
4 szt. -
wędzona kość
1 szt. -
zakwas na żur
200 ml -
cebula biała
1 szt. -
wędzony boczek
100 g -
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście -
ziele angielskie
3 - 4 ziarna -
majeranek
2 łyżeczki -
Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat
3 łyżeczki -
Pieprz biały mielony Prymat
1 łyżeczka -
śmietana 18%
2 łyżki -
tłuczone ziemniaki
100 g -
jajko ugotowane na twardo
1 szt.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na zakwas mieszamy razem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni, mieszając raz na 2 dni.
Bulion gotujemy na małym ogniu, dodajemy do niego wędzoną kość oraz kiełbasę i gotujemy ok. 30 minut. W międzyczasie podsmażamy boczek który wraz z przyprawami
dodajemy do naszego bulionu. Gdy kiełbasa jest gotowa, podkręcamy ogień, dodajemy zakwas i czekamy aż się zagotuje.
Gdy zupa się zagotuje, hartujemy śmietanę, dodajemy do żurku i ponownie zagotowujemy całość. Cebulę podsmażamy i mieszamy z naszymi ziemniakami.
Gotowy żurek podajemy z tłuczonymi ziemniakami, białą kiełbasą oraz ugotowanym jajkiem.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się