Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z białą kiełbasą i jajem
PRZEPIS NA ŻUREK Z JAJKIEM I KIEŁBASĄ:
Zakwas:
Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka i wlać 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Dodać skórkę oraz obrany czosnek. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Ukiszony żur powinien mieć kwaskowy smak i charakterystyczny, apetyczny zapach.
Wywar:
Zagotować wywar, wrzucić białą kiełbasę i odstawić garnek z ognia na 15 min. wraz z kiełbasą, żeby się sparzyła. Wyciągnąć do wystygnięcia, a następnie obrać.
W dużym garnku przesmażyć boczek wraz z cebulą, aż się zeszkli, zalać wywarem z parzenia kiełbasy i gotować. Dodać grzyby wraz z wodą, w której były namaczane, pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić Przyprawą do potraw Kucharek oraz pozostałymi przyprawami i wlać maślankę. Całość gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać zakwas oraz białą kiełbasę.
Podawać z ugotowanym jajkiem, warzywami oraz kawałkami kiełbasy.
ZOBACZCIE SAMI, CO JEST PODSTAWĄ ŻURKU: