Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Rosół z kaczki z kluseczkami wg Piotra Ogińskiego
Do wody wkładamy korpusy, skrzydełka oraz szyjki z kaczki, dodajemy włoszczyznę, czosnek, sos sojowy, doprawiamy pieprzem, liściem laurowym, goździkami, cynamonem oraz zielem angielskim.
Zupę gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż się zagotuje, po czym zmniejszamy na minimum i gotujemy ok. 2 godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny. Gotowy rosół odcedzamy, mięso oddzielamy od kości, marchew kroimy w kosteczkę i odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka, doprawiamy je solą, lubczykiem, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą konsystencję.
kluseczki kroimy prosto z miseczki do osolonego wrzątku, za pomocą mokrego noża, tak jak to jest pokazane na filmie, gotujemy je ok. 2-3 minuty.
Gotowe kluski przekładamy do miski, dodajemy marchew, mięso z rosołu, kilka plasterków czosnku oraz półgęsku, na samym końcu dodajemy zieloną cebulkę,
świeży lubczyk, pieprz i zalewamy gorącym bulionem.
Smacznego!
Szukasz przepisu na świąteczną zupę? Kliknij i zobacz, jak zrobić barszcz biały.