Co na obiad: Rosół z kaczki z kluseczkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jaką zrobić zupę na uroczysty lub świąteczny obiad? Odpowiedź jest jedna - rosół... ale z kaczki z dodatkiem domowych kluseczek. 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rosół:

  • woda

    3 litry
  • szyjki z kaczki

    2 sztuki
  • korpusy z kaczki

    2 sztuki
  • skrzydełka z kaczki

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • marchew

    4 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • seler naciowy

    4 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • sos sojowy

    40 mililitrów
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 łyżeczki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    15 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    8 sztuk
  • Goździki całe Prymat

    10 sztuk
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Kluseczki:

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    100 gramów
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    dp smaku

Dodatki:

  • mięso z rosołu

  • marchewka z rosołu

  • czosnek

    2 ząbki
  • półgęsek wędzony

  • zielona cebulka

  • lubczyk świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wody wkładamy korpusy, skrzydełka oraz szyjki z kaczki, dodajemy włoszczyznę, czosnek, sos sojowy, doprawiamy pieprzem, liściem laurowym, goździkami, cynamonem oraz zielem angielskim.

Zupę gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż się zagotuje, po czym zmniejszamy na minimum i gotujemy ok. 2 godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny. Gotowy rosół odcedzamy, mięso oddzielamy od kości, marchew kroimy w kosteczkę i odstawiamy.

Do miski wbijamy jajka, doprawiamy je solą, lubczykiem, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą konsystencję.
kluseczki kroimy prosto z miseczki do osolonego wrzątku, za pomocą mokrego noża, tak jak to jest pokazane na filmie, gotujemy je ok. 2-3 minuty.

Gotowe kluski przekładamy do miski, dodajemy marchew, mięso z rosołu, kilka plasterków czosnku oraz półgęsku, na samym końcu dodajemy zieloną cebulkę,
świeży lubczyk, pieprz i zalewamy gorącym bulionem.

Smacznego!

Szukasz przepisu na świąteczną zupę? Kliknij i zobacz, jak zrobić barszcz biały.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat