Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Rosół:
-
woda
3 litry -
szyjki z kaczki
2 sztuki -
korpusy z kaczki
2 sztuki -
skrzydełka z kaczki
2 sztuki -
cebula
2 sztuki -
marchew
4 sztuki -
pietruszka
2 sztuki -
seler
1 sztuka -
seler naciowy
4 sztuki -
por
1 sztuka -
czosnek
4 ząbki -
sos sojowy
40 mililitrów -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
2 łyżeczki -
Ziele angielskie całe Prymat
15 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
8 sztuk -
Goździki całe Prymat
10 sztuk -
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Kluseczki:
-
jajko
3 sztuki -
mąka
100 gramów -
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
dp smaku
Dodatki:
-
mięso z rosołu
-
marchewka z rosołu
-
czosnek
2 ząbki -
półgęsek wędzony
-
zielona cebulka
-
lubczyk świeży
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Rosół z kaczki z kluseczkami wg Piotra Ogińskiego
Do wody wkładamy korpusy, skrzydełka oraz szyjki z kaczki, dodajemy włoszczyznę, czosnek, sos sojowy, doprawiamy pieprzem, liściem laurowym, goździkami, cynamonem oraz zielem angielskim.
Zupę gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż się zagotuje, po czym zmniejszamy na minimum i gotujemy ok. 2 godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny. Gotowy rosół odcedzamy, mięso oddzielamy od kości, marchew kroimy w kosteczkę i odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka, doprawiamy je solą, lubczykiem, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą konsystencję.
kluseczki kroimy prosto z miseczki do osolonego wrzątku, za pomocą mokrego noża, tak jak to jest pokazane na filmie, gotujemy je ok. 2-3 minuty.
Gotowe kluski przekładamy do miski, dodajemy marchew, mięso z rosołu, kilka plasterków czosnku oraz półgęsku, na samym końcu dodajemy zieloną cebulkę,
świeży lubczyk, pieprz i zalewamy gorącym bulionem.
Smacznego!
Szukasz przepisu na świąteczną zupę? Kliknij i zobacz, jak zrobić barszcz biały.
Komentarze (0)