Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co na obiad: Rosół z kaczki z kluseczkami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jaką zrobić zupę na uroczysty lub świąteczny obiad? Odpowiedź jest jedna - rosół... ale z kaczki z dodatkiem domowych kluseczek. 

 

Składniki:

Rosół:

woda
3 litry
szyjki z kaczki
2 sztuki
korpusy z kaczki
2 sztuki
skrzydełka z kaczki
2 sztuki
cebula
2 sztuki
marchew
4 sztuki
pietruszka
2 sztuki
seler
1 sztuka
seler naciowy
4 sztuki
por
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
sos sojowy
40 mililitrów
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
15 sztuk
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
8 sztuk
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
10 sztuk
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Kluseczki:

jajko
3 sztuki
mąka
100 gramów
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżeczka
Sól morska jodowana Prymat w młynku
dp smaku
Sklep Prymat

Dodatki:

mięso z rosołu
marchewka z rosołu
czosnek
2 ząbki
półgęsek wędzony
zielona cebulka
lubczyk świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Rosół z kaczki z kluseczkami wg Piotra Ogińskiego

Do wody wkładamy korpusy, skrzydełka oraz szyjki z kaczki, dodajemy włoszczyznę, czosnek, sos sojowy, doprawiamy pieprzem, liściem laurowym, goździkami, cynamonem oraz zielem angielskim.

Zupę gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż się zagotuje, po czym zmniejszamy na minimum i gotujemy ok. 2 godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny. Gotowy rosół odcedzamy, mięso oddzielamy od kości, marchew kroimy w kosteczkę i odstawiamy.

Do miski wbijamy jajka, doprawiamy je solą, lubczykiem, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą konsystencję.
kluseczki kroimy prosto z miseczki do osolonego wrzątku, za pomocą mokrego noża, tak jak to jest pokazane na filmie, gotujemy je ok. 2-3 minuty.

Gotowe kluski przekładamy do miski, dodajemy marchew, mięso z rosołu, kilka plasterków czosnku oraz półgęsku, na samym końcu dodajemy zieloną cebulkę,
świeży lubczyk, pieprz i zalewamy gorącym bulionem.

Smacznego!

Szukasz przepisu na świąteczną zupę? Kliknij i zobacz, jak zrobić barszcz biały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak