Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z cukinii
Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić pasztet z cukinii. Będziesz potrzebować około 1 kilograma cukinii. Bardzo ważne jest posypanie cukinii solą, pozostawienie, aż puści sok i dokładne jej odciśnięcie. Aromatyczne zioła prowansalskie poprawiają smak i nadają przyjemny, apetyczny aromat. Jeśli nie przepadasz za tymiankiem, dodaj bazylie suszoną.
1. Marchewkę obieramy, cukinie myjemy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
2. Cukinie dobrze solimy i odstawiamy żeby puściła sok. Odsączamy sok z cukinii.
3. Cebulę obieramy i dusimy na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Do cukinii dodajemy przestudzoną cebulę, żółtka jaj, kaszę mannę, zioła, pieprz, olej i marchewkę. Wszystko mieszamy.
5. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z cukinii. Delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki ("keksówki "), wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.