Wielkanoc: Krem chrzanowy z chrupiącymi chipsami z boczku

Wielkanoc: Krem chrzanowy z chrupiącymi chipsami z boczku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    1,5 l
  • ziemniaki

    3 szt.
  • chrzan świeżo starty

    1 łodyga
  • śmietana 30%

    100 ml
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler korzeniowy

    1/2 szt.
  • ziele angielskie całe

  • liść laurowy

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • gałka muszkatołowa mielona

  • natka pietruszki

  • boczek parzony

  • chleb wieloziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Krem chrzanowy z chrupiącymi chipsami z boczku foto
Przygotować składniki
Krok 2 - Wielkanoc: Krem chrzanowy z chrupiącymi chipsami z boczku foto
Ziemniaki pokroić na małe nierównomierne kawałki- będziemy je miksować.
Krok 3 - Wielkanoc: Krem chrzanowy z chrupiącymi chipsami z boczku foto
Obrać chrzan i zetrzeć go na tarce (na bocznej ząbkowanej na ostro części ). Bulion zagotować i wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz ziemniaki. Całość gotować tak długo aż ziemniaki staną się miękkie.
Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać chrzan. Chwilkę gotować na małym ogniu. Wyciągnąć ziele angielskie oraz liście laurowe. Po chwili całość zmiksować najlepiej ręcznym blenderem na gładki krem dolewając w trakcie miksowania śmietanę – na koniec przetrzeć przez gęste sito, aby nasz krem był bardzo aksamitny.
Krok 4 - Wielkanoc: Krem chrzanowy z chrupiącymi chipsami z boczku foto
Plasterki boczku układamy na płatach ręcznika papierowego i wkładamy do mikrofalówki na około 15 s. na najwyższą moc.
Krok 5 - Wielkanoc: Krem chrzanowy z chrupiącymi chipsami z boczku foto
Tak przygotowanymi chipsami posypujemy nasz aksamitny krem –podajemy z chrupiącym tostem pełnoziarnistym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Internetowa Kuchnia

20.03.2015 19:20
spróbuję zrobić :) ciekawy pomysł

Justi2401

20.03.2015 17:37
Wspaniały krem! :)

aginaa

20.03.2015 16:21
musi byc pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat