Wielkanoc: Udko z polskiej gęsi podane z gruszkami, rozmarynem i konfiturą kasztanowo-waniliową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęsie udka

    4 250 g
  • gęsi tłuszcz

    1 l
  • pomarańcza

    1 szt.
  • rozmaryn

    4 gałązki
  • czosnek

    4 ząbki
  • kardamon

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • cynamon

  • Goździki całe Prymat

  • gruszki

    4 szt.
  • miód lipowy

  • masło

  • rozmaryn

    1 gałązka
  • konfitura

    kasztanowa z wanilią
  • zioła

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć w szerokim garnku, obłożyć plastrami pomarańczy, rozmarynem, czosnkiem i natrzeć wszystkimi (utartymi w moździerzu) przyprawami. Tak zamarynowane udka gęsie odstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie zalać olejem, przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości, tj. przez ok. 2-3 godziny. Można również ułożyć gęsie udka w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w piekarniku w temperaturze do 90C przez około 8 godzin.
Na patelni rozgrzać miód i masło, dodać gruszki i smażyć przez chwilę, dodając świeży rozmaryn. Gruszki zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni podgrzać konfiturę kasztanowo-waniliową.
Uda z gęsi wyjąć z tłuszczu, przyciąć kostki i ułożyć na ciepłych gruszkach. Podawać z konfiturą, udekorowane świeżymi ziołami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 04.05.2017 15:23
bardzo pysznie podane udko gesie, chciało by się wypróbować
iskierka.ag 03.04.2015 16:07
Bardzo lubię gęsinę, przepis świetny :)
jasiek 16.04.2014 17:31
idealny świąteczny obiad
krystyna330 11.04.2014 10:58
świetny przepis
Paolcia 11.04.2014 09:38
cudo na talerzu :)
norweska20 11.04.2014 09:38
coś pysznego...bogactwo smaku
Sylwia26 11.04.2014 09:03
apetycznie wygląda
Patriszja 11.04.2014 08:42
Zawsze pożądane :)
Magula 11.04.2014 08:35
Zaintrygowała mnie ta konfitura, jeszcze nie widziałam takiego połączenia smaków. Gdzie ją można nabyć?
Noruas 10.04.2014 22:52
z gruszką? Wspaniały dodatek!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat