Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak przyprawić mięso na hamburgery?

Jak przyprawić mięso na hamburgery?

Pyszne domowe burgery składają się z kilku różnych składników. Odpowiednia bułka, świeże warzywa, pyszny sos i oczywiście soczyste mięso. W tym artykule skupimy się na tym, jak odpowiednio przygotować mięso na burgery według różnych szkół. Jakie sposób Wy wybieracie? 

Jakie mięso na burgery? 

Prawdziwe, soczyste burgery przygotowuje się ze 100% wołowiny. Jaki konkretnie kawałek wołowiny wybrać? Do burgerów można użyć: antrykotu, łopatki, szpondra lub rostbefu. Mięso powinno zawierać nieco tłuszczu, ale nie za dużo. Przyjmuje się, że powinno być go około 25%. Mięso należy zmielić, a następnie odpowiednio wyrobić i uformować kotlety do burgerów. 

Jak przyprawić mięso na hamburgery? 

Kluczem do przygotowania mięsa na hamburgery jest... prostota i minimalizm. Mięso, które jest jakościowe i odpowiednio wybrane nie wymaga ulepszaczy. Wystarczy sól, pieprz i odpowiednie ugrillowanie. Oczywiście, istnieją różne wariacje i pomysły na to, jak doprawić mięso na hamburgery. Jeśli chcemy czegoś nowego, warto spróbować! Poza solą i pieprzem do mięsa na hamburgery można dodać: chili, musztardę, sos worcestershire, cebulę czy gorczycę.  

Jak przygotować mięso na burgery? 

Mięso do burgera można wysmażyć w dowolnym stopniu. Najczęściej wybierany stopień wysmażenia to średni. Co ważne, mięso na hamburgery się grilluje, a nie smaży. Nie powinno się używać tu dodatkowego tłuszczu w postaci oleju czy masła (po to stosuje się mięso z zawartością tłuszczu w okolicach 25%). Mięso smaży się na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony (w zależności od wielkości i grubości kotletów.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak