Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak zrobić fuczki?

Jak zrobić fuczki?

Fuczki – pyszne, regionalne danie, które jest odmianą placków. Fuczki robi się z kapusty kiszonej, gęstego ciasta naleśnikowego i podaje z sosem śmietanowym z ziołami i czosnkiem.

Co to są fuczki?

Co to są fuczki? Fuczki to danie regionalne pochodzące z Bieszczad. To placki z kiszonej kapusty, doprawione kminkiem i pieprzem czarnym. Ciasto robi się z mąki, mleka, jajek. Placki smaży się na oleju i podaje z sosem ze śmietaną lub sosem ziołowo czosnkowym 

Jak zrobić fuczki? 

To nic trudnego. Potrzebujesz składniki, jak na ciasto naleśnikowe, czyli mąka, mleko, jajka oraz kapustę kiszoną. Niezbędne są przyprawy – pieprz czarny mielony, kminek (może być mielony), majeranek, cząber. 

Jak zrobić fuczki krok po kroku?

  1. Miksujemy składniki na ciasto (1 szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka, 1 jajko, szczyptę soli).
  2. Drobno kroimy kapustę kiszoną (garść).
  3. Kapustę i przyprawy dodajemy do ciasta. Mieszamy.
  4. Na rozgrzany olej wykładamy po łyżce ciasta i smażymy na złoto z obu stron.
  5. Placki podajemy z sosem czosnkowo-ziołowym. 

Najbardziej znane są fuczki bieszczadzkie, ale placki są znane również w Beskidach, stąd spotykana jest także nazwa fuczki beskidzkie. Przyrządza się je kapusty kiszonej lub z kapusty gotowanej. Najbardziej popularna jest wersja z kapusty kiszonej. Placki można wzbogacić kawałeczkami smażonego boczku.  

Zobacz przepisy na fuczki bieszczadzkie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak