Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z mlekiem w proszku

5.0
(55)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony, łatwy do przygotowania przepis na słodki wielkanocny wypiek: mazurek z mlekiem w proszku. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje!

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
jajko 1 szt
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki

Masa mleczna

mleko w proszku 100 g
masło 110 g
cukier 150 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z mlekiem w proszku

Mazurek z mlekiem w proszku to pyszny i prosty przepis na wielkanocny deser. Delikatną i puszystą masę wyrobisz łącząc mąkę z jajkami, masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Znakomity smak ciasta dopełnia mleczna masa oraz orzechy i migdały, które pełnią też rolę dekoracji.   

Kroki postępowania

1

Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki.

Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24 x 27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem.

Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 1 - Mazurek z mlekiem w proszku foto
2

Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50 ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła. 

Krok 2 - Mazurek z mlekiem w proszku foto

Gotowy mazurek z mlekiem w proszku możesz na koniec przyozdobić migdałami, orzechami laskowymi czy skórką cytrynową i pomarańczową. Wielkanocne ciasta będzie pięknie wyglądać jak i znakomicie smakować. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 20.04.2014 15:58
cudny i bardzo smaczny
caralajna 20.04.2014 07:46
piękny mazurek
Christopher 15.04.2014 15:49
Łatwa,szybka masa.Rozumiem,że 50ml wrzątku,to woda.
Kejti 15.04.2014 11:47
Piękny mazurek.Zapachniało świętami,zjadłabym taki :-)
wwwiolka 15.04.2014 10:37
Bardzo ciekawy przepis.
ben-ka 15.04.2014 10:17
Bardzo ładny,podoba mi się Twój przepis.
adelajda 15.04.2014 09:53
rewelacyjny mazurek :)
dwa pokoje z kuchnią 15.04.2014 09:35
wygląda jak cudeńko!
Kasia35 15.04.2014 08:34
wygląda zachęcająco
2milutka 15.04.2014 08:10
obłędny!!!!!
Niki22 14.04.2014 23:14
wygląda pięknie :)
Stenka 14.04.2014 21:44
przepis na czasie
Milka100 14.04.2014 21:26
pyszny mazurek
Alex_M 14.04.2014 21:22
przepyszny :D uwielbiam wszystko co ma mleko w proszku :)
Sylwia26 14.04.2014 20:55
apetycznie wygląda
nogawkuchni 14.04.2014 20:36
Bardzo ciekawy przepis,mazurek prezentuje się imponująco.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak