Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z mlekiem w proszku
Mazurek z mlekiem w proszku to pyszny i prosty przepis na wielkanocny deser. Delikatną i puszystą masę wyrobisz łącząc mąkę z jajkami, masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Znakomity smak ciasta dopełnia mleczna masa oraz orzechy i migdały, które pełnią też rolę dekoracji.
Kroki postępowania
Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki.
Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24 x 27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem.
Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50 ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła.