Mój przepis na…: Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą, odc. 3

odc. 3 Mój przepis na

Mój przepis na…: Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą, odc. 3

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Rosół drobiowy z włoszczyzną

    1,5 l
  • groch

    300 g namoczonego łuskanego
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
  • boczek wędzony

    100 g
  • cebula

    2 szt.
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • suszone pomidory

    5-6 sztuk
  • seler naciowy

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • kiełbasa

    100 g
  • ziemniaki

    300 g
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • Majeranek suszony Prymat

    szczypta
  • olej rzepakowy

    łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mój przepis na…: Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą, odc. 3

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą, odc. 3 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Mój przepis na…: Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą, odc. 3 foto
W dużym garnku przygotowujemy 1,5 l rosołu. Do rosołu dodajemy namoczony wcześniej groch, 3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Całość chwilę gotujemy.

Z boczku odcinamy skórę i wrzucamy do gotującego się rosołu. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Chwilę smażymy. Następnie do boczku dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.
Krok 3 - Mój przepis na…: Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą, odc. 3 foto
Dolewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów.
Krok 4 - Mój przepis na…: Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą, odc. 3 foto
Seler kroimy w plastry, a marchew w drobną kosteczkę i przekładamy do gotującego się rosołu. Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę, podsmażony boczek, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i paski suszonych pomidorów. Całość gotujemy przez około 5-10 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
Krok 5 - Mój przepis na…: Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą, odc. 3 foto
Mieszamy i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat