Barszcz czerwony z uszkami.*.

Barszcz czerwony z uszkami.*.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Esencjonalny i pyszny barszcz czerwony idealny na uroczysty obiad lub wigilijną kolację! Zobaczcie jak przygotować idealny zakwas buraczany, aby zupa była jeszcze bardziej wyrazista w smaku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zakwas buraczany:

  • buraki

    1 kilogram
  • chleb ciemny

    1 kromka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    do smaku
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • cukier

    1 łyżeczka

Barszcz:

  • buraki

    1/2 kilograma
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • prawdziwki

    8 dag
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • chrzan tarty

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 ziarna
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • miód

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Barszcz czerwony z uszkami.*.

Zakwas:

1. Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, pieprz, ziele, listek i cukier.

2. Zalać letnią przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba.

3. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscy przez 5-6 dni. Przed użyciem przecedzić.

Barszcz:

1. Grzyby umyć, namoczyć przez 8 godzin i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

2. Buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i przekroić. Warzywa oczyścić i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

3. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny lub winem, solą pieprzem oraz cukrem lub miodem. Tuż przed podaniem dodać chrzan i zmiażdżony czosnek. Najlepiej podawać z uszkami.

Do tak przygotowanego barszczu idealnie pasują uszka z mięsem, ale również te w wersji bezmięsnej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Bożena Matuszczyk 08.12.2017 11:43
Pyszny barszczyk;)
misia53 03.12.2016 21:44
Rranciszku , to nie śledzie tylko karp haha....
IlonaAlbertos 01.12.2016 10:17
Wygląda wspaniale.
Franciszek 29.11.2016 13:25
smaczne śledzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat