Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami.*.
Zakwas:
1. Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, pieprz, ziele, listek i cukier.
2. Zalać letnią przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba.
3. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscy przez 5-6 dni. Przed użyciem przecedzić.
Barszcz:
1. Grzyby umyć, namoczyć przez 8 godzin i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
2. Buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i przekroić. Warzywa oczyścić i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
3. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny lub winem, solą pieprzem oraz cukrem lub miodem. Tuż przed podaniem dodać chrzan i zmiażdżony czosnek. Najlepiej podawać z uszkami.