Doradca Smaku II, odc. 51: Sałata z soczewicą

odc. 51 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 51: Sałata z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szalotka

    2 szt.
  • soczewica

    250 g
  • pomidory

    2 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • oliwa

    6 łyżeczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • mięta

    1 pęczek
  • rosół warzywny

    1 l
  • Kminek cały Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sałata rzymska

    kilka liści
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku II, odc. 51: Sałata z soczewicą

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 51: Sałata z soczewicą foto
Soczewicę moczymy ok. 3 godziny. Do garnka wlewamy wodę z rosołem warzywnym. Na zimną wodę wkładamy soczewicę i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy soczewicę z garnka i przelewamy zimną wodą.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 51: Sałata z soczewicą foto
Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i filetujemy z miękkiej części. Takie twarde ćwiartki pomidora kroimy w cieniutkie paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutką kosteczkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 51: Sałata z soczewicą foto
Szalotkę, miętę i szczypiorek siekamy w drobniutko. Wyciskamy sok z cytryny do miseczki.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 51: Sałata z soczewicą foto
Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do miski mieszamy. Dodajemy do tego ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek i wszystko mieszamy. Doprawiamy kminkiem i kolendrą całą, na koniec dolewamy sok z cytryny i wszystko ze sobą mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 51: Sałata z soczewicą foto
Sałatkę podajemy schłodzoną na liściach sałaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat