Na zimno: Zielona sałatka

Na zimno: Zielona sałatka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szparagi zielone

    100 g
  • groszek zielony

    100 g
  • groszek cukrowy

    100 g
  • bób

    100 g
  • rukola

    100 g
  • rukiew wodna

    100 g
  • liście szpinaku

    50 g
  • szczaw

    50 g
  • ogórki świeże

    1 szt.

Sos

  • olej lniany

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka
  • szalotka

    2 szt.
  • sól

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na zimno: Zielona sałatka foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Na zimno: Zielona sałatka foto
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i szczypty cukru. Do wrzątku wrzucić przycięte szparagi, zielony groszek i groszek cukrowy. Całość gotować przez około 3 minuty, a następnie odcedzić i włożyć na chwilę do zimnej wody z lodem w celu ich zahartowania.
Krok 3 - Na zimno: Zielona sałatka foto
Olej lniany wymieszać z sokiem z cytryny, polską musztardą, miodem i szalotką, doprawić do smaku.
Krok 4 - Na zimno: Zielona sałatka foto
Ugotowane warzywa, oczyszczone sałaty i ogórka przełożyć do miski, delikatnie wymieszać i skropić przygotowanym sosem.
Krok 5 - Na zimno: Zielona sałatka foto
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

23.03.2018 07:50
Jak ja lubię zieleń w kuchni... :)

Edita

04.12.2016 09:26
smaczna i zdrowa

as28

20.09.2016 18:32
samo zdrowie

foczka-ks

16.11.2015 23:36
taką sałatkę lubię

dorotka0000025

01.08.2014 15:52
wyglada zachecajaco

norweska20

26.07.2014 22:15
pewnie smaczna ..tylko ile tu drogich składników

bietka

20.07.2014 15:01
pyszna sałatka :)

Klausia

08.07.2014 19:48
ciekawa sałatka :)

dorotka0000025

03.07.2014 10:42
wyglada pysznie

bhb8

30.06.2014 11:45
zapowiada się smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat