Pasztet z białej fasoli z salsą pomidorową, parmezanem i z chrupiącą sałatą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Znakomita fit przekąska, a nawet sycąca kolacja. Pieczony pasztet z białej fasoli będzie świetnie się komponował z salsą z pomidorów oraz chrupiącą, świeżą sałatą. Smak tego - domowej roboty - pasztetu podkreśli dodatek parmezanu. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • fasola biała

    500 gramów
  • cieciorka

    200 gramów
  • kmin rzymski

    1 łyżka
  • pomidory suszone

    70 gramów
  • jajka

    5 sztuk
  • papryka czerwona

    200 gramów
  • pomidory

    300 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • bazylia

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • oliwa

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • parmezan

    kilka płatków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowaną fasolkę i cieciorkę mielimy z kminem i suszonymi pomidorami. Dodajemy żółtka i pianę ubitą z białek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w temperaturze 160 C przez 30 minut.

Salsa pomidorowa:

Paprykę z pomidorami, czosnkiem, bazylią, oregano, oliwą i miodem gotujemy w rondlu, następnie całość blendujemy.

Podajemy z chrupiącą sałatką. Do dekoracji używamy trochę parmezanu.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM.

Doradca Smaku
Do przygotowania dania używamy papryki czerwonej pieczonej bez skóry oraz świeżych pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat