Wielkanoc: Przegrzebki z pomidorami, ziołami i solą starzoną w beczkach po winie Chardonnay

Wielkanoc: Przegrzebki z pomidorami, ziołami i solą starzoną w beczkach po winie Chardonnay

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • przegrzebki

    16 szt.
  • oliwa

    100 ml
  • czosnek

    3 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    400 g
  • bazylia

    1/2 pęczka
  • kolendra

    1/2 pęczka
  • orzeszki piniowe

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
  • olej roślinny

    50 ml

do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

  • cukier

do dekoracji

  • kiełki

  • krem balsamico

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Do miski wlać oliwę, dodać pomidory, orzeszki pinii, sok z cytryny, zioła, podsmażoną cebulę z czosnkiem i całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej przegrzebki, po jednej minucie z każdej strony, aż się zrumienią. Następnie dodać marynowane pomidory z ziołami, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie smażyć przez dwie minuty. Aromatyczne przegrzebki ułożyć na półmisku, skropić powstałym sosem, udekorować świeżymi kiełkami, skropić kilkoma kroplami ciemnego kremu balsamico i podawać z grzankami czosnkowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

12.04.2014 20:46
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat