Rolada szpinakowo-łososiowa

Rolada szpinakowo-łososiowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rolada szpinakowo-łososiowa stała się w ostatnim czasie jednym z ulubionych dań, którym częstujemy gości. Oprócz walorów wizualnych i smakowych danie to jest także bardzo zdrowe i może stanowić pyszne urozmaicenie naszej diety.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mrożony szpinak

    450 g
  • łosoś wędzony

    250 g
  • serek śmietankowy

    300 g
  • jajka

    4 szt.
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki
  • koperek suszony

    2 łyżeczki
  • prażony sezam

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy. Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody i dodajemy do żółtek wraz z czosnkiem, mąką oraz gałką muszkatołową i całość dokładnie mieszamy. Ubite białka delikatnie łączymy z masą szpinakową za pomocą kopystki i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Ciasto pieczemy przez 8-10 minut w temp. 200°C. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy i układamy na folii spożywczej.

Serek śmietankowy mieszamy z pieprzem, koperkiem oraz sokiem z cytryny i równomiernie smarujemy ciasto, na serku układamy wędzonego łososia, całość posypujemy prażonym sezamem i zwijamy za pomocą folii w roladę, którą odkładamy do lodówki na 12 godzin żeby stężała. Gotową roladkę kroimy w 2 cm plastry i podajemy posypane prażonym sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

08.04.2019 11:39
Smakowita , kusząca rolada. Prezentuje się pięknie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat