Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowo-łososiowa
Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy. Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody i dodajemy do żółtek wraz z czosnkiem, mąką oraz gałką muszkatołową i całość dokładnie mieszamy. Ubite białka delikatnie łączymy z masą szpinakową za pomocą kopystki i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Ciasto pieczemy przez 8-10 minut w temp. 200°C. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy i układamy na folii spożywczej.
Serek śmietankowy mieszamy z pieprzem, koperkiem oraz sokiem z cytryny i równomiernie smarujemy ciasto, na serku układamy wędzonego łososia, całość posypujemy prażonym sezamem i zwijamy za pomocą folii w roladę, którą odkładamy do lodówki na 12 godzin żeby stężała. Gotową roladkę kroimy w 2 cm plastry i podajemy posypane prażonym sezamem.