Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mrożony szpinak
450 g -
łosoś wędzony
250 g -
serek śmietankowy
300 g -
jajko
4 szt. -
mąka pszenna
2 łyżki -
sok z cytryny
2 łyżki -
czosnek
1 ząbek -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Koperek suszony Prymat
2 łyżeczki -
prażony sezam
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Rolada szpinakowo-łososiowa
Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy. Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody i dodajemy do żółtek wraz z czosnkiem, mąką oraz gałką muszkatołową i całość dokładnie mieszamy. Ubite białka delikatnie łączymy z masą szpinakową za pomocą kopystki i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Ciasto pieczemy przez 8-10 minut w temp. 200°C. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy i układamy na folii spożywczej.
Serek śmietankowy mieszamy z pieprzem, koperkiem oraz sokiem z cytryny i równomiernie smarujemy ciasto, na serku układamy wędzonego łososia, całość posypujemy prażonym sezamem i zwijamy za pomocą folii w roladę, którą odkładamy do lodówki na 12 godzin żeby stężała. Gotową roladkę kroimy w 2 cm plastry i podajemy posypane prażonym sezamem.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się