Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 250 g
wątróbka drobiowa 250 g
tofu twarde 125 g
olej 20 ml
ocet winny 6 łyżek (mirin)
sake 2 łyżki
sos sojowy 150 ml
cukier 2 łyżki
Imbir mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu

Kroki postępowania

1
Dynię obieramy i kroimy w kostki. Gotujemy ją w osolonej wodzie.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto
2
Do miski wlewamy ocet winny mirin, sos sojowy i sake. Mieszamy, doprawiamy 2 łyżkami cukru. Kroimy tofu w kostki. Dynię wyjmujemy z wody.W garnku podgrzewamy delikatnie marynatę, aby alkohol odparował z sake ok. 30 sekund.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto
3
Na wykałaczki grillowe nadziewamy kolejno ser tofu, dynię, wątróbkę i tak do zapełnienia wykałaczki. Do podgrzanej marynaty dodajemy imbir mielony pieprz cayenne i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szaszłyki. Solimy i dodajemy pieprz czarny mielony Prymat.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto
4
Smarujemy szaszłyki marynatą podczas smażenia z każdej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 15.07.2015 07:24
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak