odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    250 g
  • wątróbka drobiowa

    250 g
  • tofu twarde

    125 g
  • olej

    20 ml
  • ocet winny

    6 łyżek (mirin)
  • sake

    2 łyżki
  • sos sojowy

    150 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • imbir mielony

  • chili pieprz cayenne

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto
Dynię obieramy i kroimy w kostki. Gotujemy ją w osolonej wodzie.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto
Do miski wlewamy ocet winny mirin, sos sojowy i sake. Mieszamy, doprawiamy 2 łyżkami cukru. Kroimy tofu w kostki. Dynię wyjmujemy z wody.W garnku podgrzewamy delikatnie marynatę, aby alkohol odparował z sake ok. 30 sekund.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto
Na wykałaczki grillowe nadziewamy kolejno ser tofu, dynię, wątróbkę i tak do zapełnienia wykałaczki. Do podgrzanej marynaty dodajemy imbir mielony pieprz cayenne i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szaszłyki. Solimy i dodajemy pieprz czarny mielony Prymat.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto
Smarujemy szaszłyki marynatą podczas smażenia z każdej strony.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 39: Szaszłyki z tofu foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 15.07.2015 07:24
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat