Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

flądra 300 g
olej 1/2 l
mąka 4 łyżki
jajko 2 szt.
sos sojowy 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat
sezam 5 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
cytryna 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście

Kroki postępowania

1
Flądrę filetujemy.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście foto
2
W misce mieszamy mąkę i jajka, doprawiamy to solą, imbirem mielonym, gałką muszkatołową i papryką ostra. Dodajemy sos sojowy i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście foto
3
W dużym garnku wlewamy olej i rozgrzewamy go mocno. Filety kroimy w długie cienkie paski.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście foto
4
Doprawiamy solą i pieprzem , opcjonalnie papryką ostrą. Tak przygotowaną flądrę obtaczamy w przygotowanym cieście i ...
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście foto
5
wkładamy na rozgrzany olej i smażymy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście foto
6
Wyjmujemy z oleju i odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście foto
7
Podajemy usmażoną flądrę na talerzu ozdobionym liśćmi sałaty z pokrojonymi cząstkami cytryną.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście foto
8
Posypujemy sezamem i gotowe.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 59: Flądra w cieście foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 11.04.2014 18:01
wyglada apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak