Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szakszuka

5.0
(52)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
cebula czerwona 1
papryka czerwona 1/2
papryczka chili 2
cukier 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa harissa 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
woda 100 ml
szpinak 1 garść
jajko 3
pomidorki koktajlowe 2

Przepis i sposób przygotowania na: Szakszuka

Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż: czosnek, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę oraz pokrojone papryczki chili.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj cukier, pomidory z puszki i wodę. Całość dopraw solą morską, kolorowym pieprzem, kminem rzymskim i wędzoną papryką. Dodaj harissę i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
Dodaj pokrojony i umyty szpinak, koktajlowe pomidorki i wbij jajka.
Patelnię przykryj pokrywką na około 4-5 minut. Zdejmij z ognia, gdy jajka będą ścięte.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 23.01.2018 10:02
Smakowity i kuszący posiłek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak