Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka wieprzowa
900 g -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
1 lyzeczka -
Pieprz biały mielony Prymat
0,5 lyzeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 lyzeczka -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
Owoc jałowca cały Prymat
1 lyzeczka -
ziele angielskie
3 kulki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania



Mięso umyć dokładnie, usunąć zbędny tłuszcz i błony, osuszyć.


Do szynkowara wsunąć woreczek (wytrzymały na wysoką temperaturę) włożyć mięso, zamknąć szynkowar, wstawić na co najmniej dobę do lodówki.

Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do temperatury 90 stopni i parzyć około 90 minut. wyjąć, wstawić do garnka z zimną wodą, po wystudzeniu wstawić na całą noc do lodówki.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się