Łopatka z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    900 g
  • sól peklowa

    1 lyzeczka
  • pieprz biały Prymat

    0,5 lyzeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 lyzeczka
  • liść laurowy

    2 szt
  • owoc jałowca

    1 lyzeczka
  • ziele angielskie

    3 kulki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka z szynkowara foto
Do moździerza wsypać ziele i jałowiec, dodać liść laurowy.
Krok 2 - Łopatka z szynkowara foto
Wyspać sól peklującą i utrzeć całość. Dodać pieprz, paprykę i wymieszać.
Krok 3 - Łopatka z szynkowara foto

Mięso umyć dokładnie, usunąć zbędny tłuszcz i błony, osuszyć.
Krok 4 - Łopatka z szynkowara foto
Natrzeć mięso przygotowaną mieszanką.
Krok 5 - Łopatka z szynkowara foto

Do szynkowara wsunąć woreczek (wytrzymały na wysoką temperaturę) włożyć mięso, zamknąć szynkowar, wstawić na co najmniej dobę do lodówki.
Krok 6 - Łopatka z szynkowara foto

Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do temperatury 90 stopni i parzyć około 90 minut. wyjąć, wstawić do garnka z zimną wodą, po wystudzeniu wstawić na całą noc do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 27.10.2014 17:16
pyszna taka domowa wędlina
adelajda 27.10.2014 16:46
lubię takie wędlinki
Mniam 27.10.2014 11:39
Smaczna domowa wędlinka. Nie ma sobie równych.
Róża1 27.10.2014 11:36
zdrowa , bez konserwantów :-) , domowa najlepsza:-) , zabieram przepis , bo mam szynkowar :-)
w mojej kuchni 27.10.2014 11:21
domowe najlepsze
Sroczka 27.10.2014 11:00
Ależ ta wędlinka musiała być pyszna.
Wafelek2601 27.10.2014 10:50
Wygląda przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat