Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    50 g
  • mleko

    125 ml
  • woda

    250 ml
  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier

    1 łyżka
  • otręby owsiane

    1/2 szklanki
  • płatki owsiane

    1/2 szklanki
  • pestki dyni

    50 g
  • oliwki zielone Smak

  • masło

    100 g
  • skórka z cytryny

    1/2
  • pomidorki koktajlowe

    200 g
  • pomidor zielony

    2
  • cebula czerwona

    1/2
  • pomidory suszone Smak

  • bazylia świeża

    kilka listków
  • kminek mielony

  • estragon

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
Mleko podgrzewamy z wodą. Do dużej miski przekładamy rozkruszone drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i przelewamy podgrzaną wodę z mlekiem. Mieszamy, dosypując 2 czubate łyżki mąki. Następnie dodajemy otręby, płatki owsiane i mieszamy. Doprawiamy do smaku kminkiem mielonym.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
Do pozostałej mąki dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i przekładamy partiami do pozostałych składników. Całość dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy ok. 10 pokrojonych w plastry oliwek, pestki dyni i mieszamy. Część pestek odkładamy do dekoracji chleba. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut i przykrywamy ściereczką.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
Masło łączymy ze skórką z cytryny, doprawiamy do smaku estragonem i solą. Dokładnie mieszamy za pomocą widelca.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek (25x11 cm) wyłożonych pergaminem. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
Pomidory zielone kroimy w ćwiartki, a koktajlowe na połówki. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w paski listki świeżej bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczony chleb podajemy w masłem ziołowym, pomidorami świeżymi oraz pomidorami suszonymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

07.04.2017 13:25
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

motylekgoha

07.04.2017 08:00
super chlebek na pewno go upiekę :))

rozadora

06.04.2017 11:39
ile stopni w piekarnikuuuuu? :)

jagoda5913

06.04.2017 00:17
super chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat