Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Chleb wypiekany samodzielnie zawsze napawa dumą piekarza. Zapach pieczonego pieczywa roznoszący się po całym domu zachwyca wszystkich i z pewnością nikt nie przejdzie koło niego obojętnie. Ledwo wyjęty z pieca potrafi zniknąć w kilka chwil. Sprawdźcie przepis Doradcy Smaku na Domowy chleb z masłem ziołowym. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • drożdże

    50 g
  • mleko

    125 ml
  • woda

    250 ml
  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier

    1 łyżka
  • otręby owsiane

    1/2 szklanki
  • płatki owsiane

    1/2 szklanki
  • pestki dyni

    50 g
  • oliwki zielone Smak

  • masło

    100 g
  • skórka z cytryny

    1/2
  • pomidorki koktajlowe

    200 g
  • pomidor zielony

    2
  • cebula czerwona

    1/2
  • pomidory suszone Smak

  • bazylia świeża

    kilka listków
  • Kminek mielony Prymat

  • estragon

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21

Przepis na domowy chleb nie musi być skomplikowany. Koniecznie sprawdźcie przepis Doradcy Smaku i przygotujcie świeży wypiek w zaciszu swojej kuchni. Domowy chleb najlepiej smakuje, gdy ma chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Można ozdobić go ulubionymi ziarnami, które wpłynął na niepowtarzalny smak wypiekanego chleba.

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
Mleko podgrzewamy z wodą. Do dużej miski przekładamy rozkruszone drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i przelewamy podgrzaną wodę z mlekiem. Mieszamy, dosypując 2 czubate łyżki mąki. Następnie dodajemy otręby, płatki owsiane i mieszamy. Doprawiamy do smaku kminkiem mielonym.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
Do pozostałej mąki dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i przekładamy partiami do pozostałych składników. Całość dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy ok. 10 pokrojonych w plastry oliwek, pestki dyni i mieszamy. Część pestek odkładamy do dekoracji chleba. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut i przykrywamy ściereczką.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto
Masło łączymy ze skórką z cytryny, doprawiamy do smaku estragonem i solą. Dokładnie mieszamy za pomocą widelca.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek (25x11 cm) wyłożonych pergaminem. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21 foto

Pomidory zielone kroimy w ćwiartki, a koktajlowe na połówki. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w paski listki świeżej bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczony chleb podajemy z masłem ziołowym, pomidorami świeżymi oraz pomidorami suszonymi.

Masło ziołowe jest proste w przygotowaniu, a jego dodatek do świeżego pieczywa będzie nieoceniony i sprawi, że z pozoru doskonale znany smak chleba Was zachwyci.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Doradca Smaku 07.04.2017 13:25
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
motylekgoha 07.04.2017 08:00
super chlebek na pewno go upiekę :))
rozadora
rozadora 06.04.2017 11:39
ile stopni w piekarnikuuuuu? :)
jagoda5913 06.04.2017 00:17
super chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat