Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
drożdże
50 g -
mleko
125 ml -
woda
250 ml -
mąka pszenna
500 g -
cukier
1 łyżka -
otręby owsiane
1/2 szklanki -
płatki owsiane
1/2 szklanki -
pestki dyni
50 g -
oliwki zielone Smak
-
masło
100 g -
skórka z cytryny
1/2 -
pomidorki koktajlowe
200 g -
pomidor zielony
2 -
cebula czerwona
1/2 -
pomidory suszone Smak
-
bazylia świeża
kilka listków -
Kminek mielony Prymat
-
estragon
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21
Przepis na domowy chleb nie musi być skomplikowany. Koniecznie sprawdźcie przepis Doradcy Smaku i przygotujcie świeży wypiek w zaciszu swojej kuchni. Domowy chleb najlepiej smakuje, gdy ma chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Można ozdobić go ulubionymi ziarnami, które wpłynął na niepowtarzalny smak wypiekanego chleba.
Kroki postępowania



Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek (25x11 cm) wyłożonych pergaminem. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Pomidory zielone kroimy w ćwiartki, a koktajlowe na połówki. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w paski listki świeżej bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczony chleb podajemy z masłem ziołowym, pomidorami świeżymi oraz pomidorami suszonymi.
Masło ziołowe jest proste w przygotowaniu, a jego dodatek do świeżego pieczywa będzie nieoceniony i sprawi, że z pozoru doskonale znany smak chleba Was zachwyci.
Komentarze (4)